Home » Blogs
winter dans danswerkplaats wendy van groeninge

Dansrepetities in de winter

30 december 2019 - Wendy van Groeninge

In een seizoen waarin alles en iedereen zich terugtrekt, viel me dit jaar ineens op hoe bijzonder het eigenlijk is dat we steeds weer ons warme huis vol met chocolademelk en koekjes verlaten om de kou en het donker te trotseren richting de balletzaal. Om ons vervolgens daar in het zweet te werken. 

Ik spreek nu voor mezelf: ik ben niet altijd even gemotiveerd. Vooral door de onderbreking met de feestdagen en vakantie wil ik het liefst alleen maar onder een dekentje op de bank liggen. De hele winter lang. Het voelt ook niet natuurlijk om nu fit te willen worden. Een kleine winterslaap houden, klinkt eigenlijk veel logischer, en stukken aantrekkelijker.

Wilskracht

Om mezelf te motiveren toch weer de warme woonkamer te verlaten, zeg ik op het moment regelmatig tegen de berg dekens waar mijn partner onder ligt:  “Dat ik nu naar buiten ga, heb ik geheel aan mijn wilskracht te danken dan hè.” En wanneer ik geen reactie krijg: “Dat je het maar weet!”, terwijl ik de voordeur dichttrek.

Naast het feit dat ik van dansen heel blij word, vroeg ik me af hoe het komt dat ik mezelf bij tijdelijke motivatiedips toch steeds weer kan overhalen naar de balletzaal te gaan. En mijn uitroepen over wilskracht hebben er meer mee te maken dan ik dacht.

Wilskracht kun je definiëren als de capaciteit om zelfcontrole aan te wenden. Als je niet over voldoende zelfcontrole (trainen) beschikt, kun je door middel van wilskracht dominant gedrag (koekjes eten op de bank onder een dekentje met de verwarming op 25 graden) in controle houden om een specifiek doel te bereiken (fit en stralend dansvoorstellingen uitvoeren). Het kan van je eigen overtuiging afhangen of je wilskracht een gelimiteerde of juist ongelimiteerde bron is, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.1

Mindset

Je mindset is de manier hoe je over bepaalde dingen wilt denken, en dit is van behoorlijke invloed op je zelfcontrole. Denk je dat de hoeveelheid zelfcontrole die je kunt gebruiken, je wilskracht dus, een beperkte bron is, dan is de mate waarin je er gebruik van kunt maken inderdaad beperkt. De bron raakt op telkens als je er wat uit gebruikt.  Bijvoorbeeld: ik ben vandaag al op de fiets naar mijn werk gegaan én ik heb heel de dag niet gesnoept, ik sla de training van vanavond over want ik kan niet meer.

Ga je uit van een onbeperkte kracht in jezelf, dan raakt de bron nooit op. Ik heb heel de dag workshops gevolgd en ben super moe. Toch ga ik vanavond naar de repetitie want ik wil op mijn best zijn tijdens de voorstelling. Hoe ik het in hemelsnaam ga volhouden, dat zie ik vanavond wel!

Wanneer ik tijdelijk niet gemotiveerd ben, neemt mijn wilskracht het over, blijkt. Mijn wilskracht is onbeperkt en onuitputtelijk. Hoe zit dat bij jou? Probeer het eens dit jaar!

Wendy van Groeninge is amateurdanser, bestuurder in het bedrijfsleven, schrijfster en bijna afgestudeerd psychologe. Haar eerdere ambities om uitvoerend danseres te worden, gebruikt ze nu om wetenschap en beweging samen te laten komen en iedereen aan het dansen te krijgen. Voor Dansmagazine schrijft ze over haar belevingen bij de danswerkplaats van Het Dansatelier Roosendaal. Lees ook haar andere columns!

1 Job, V., Dweck, C. S., & Walton, G. M. (2010). Ego Depletion—Is It All in Your Head?: Implicit Theories About Willpower Affect Self-Regulation. Psychological Science, 21(11), 1686–1693.