Home » Blogs

Danskriebels…

26 augustus 2012 - Bianca de Ruijt

De kinderen zitten de laatste les voor de zomervakantie met hun gedachte vaak al ergens anders: Italië! Frankrijk! Pizza en ijsjes eten en de hele dag lekker zwemmen! In de dansstudio’s is het heet en je voelt het: tijd voor zomervakantie…

Nu is de vakantie voorbij en gaan we natuurlijk de eerste les bij de kindergroepen in de kring zitten zodat iedereen kort zijn of haar verhaal kan doen:  we hebben wel 100 uur gevlogen met het vliegtuig juf, maar ik weet niet meer waar we naartoe zijn geweest. Vorig jaar kreeg ik een glazen pot (lege HAK appelmoes) van leerling Mare met zand en steentjes, vol trots zei ze: van het strand van Frankrijk voor u meegenomen!  Het nieuwe dansseizoen staat weer voor de deur en ik heb er helemaal zin in!

Voor mij gaat in juli echt even 2 weken de stekker eruit: geen lessen voorbereiden, geen mailtjes, geen administratie: even niet denken aan de scholen.
Spannend want komt die danskriebel dan weer terug in je lijf? Vraag ik me ieder jaar weer af.  
Dat als je een nummer hoort op de radio dat je al ideeën krijgt voor een choreo en dat je gewoon behoefte hebt na een drukke dag je terug te trekken, jouw eigen muziek aan te zetten (nu zit oude CD van Lenny Kravitz in de radio) en je lichaam gaat uitproberen qua lenigheid, balans enz..

Zat in de auto en, heb altijd de radio aan, hoorde het nieuwe nummer van Sander van Doorn. Dat is een gaaf nummer, dacht ik! En begon het al helemaal voor me te zien. Jammer dat het geen cd was dat ik nog een keer op repeat kon drukken…kunnen mensen zo verbaasd over zijn dat ik niet gek word als ik een nummer wel 15x op repeat druk achter elkaar!

Maargoed, dag erna achter de computer om het nummer te downloaden, ik check dan altijd even de TOP 40 lijst van Radio 538.nl om altijd up to date te zijn met muziek. Snel de danszolder op (in huis heb ik op zolder mijn domein gecreëerd om te dansen). En dan...langzaam ga je weer dingen uit proberen en zonder dat je het merkt zit je er weer vol in. Je hoort een accent dat je kunt gebruiken in de muziek, je luistert naar de tekst en probeert daar iets mee te doen. Je bepaalt voor welke groep het idee het best past en denkt na over wat je ze dit jaar ze wil bijbrengen qua nieuwe technieken. Gelijk weet je wat je tijdens de lessen aan oefeningen kunt doen ter voorbereiding op de choreo. De puzzelstukjes vallen weer in elkaar! Gewapend met pen en papier ga je alle groepen langs en schrijf je de ideeën en doelen op voor komend dansseizoen.

En je denkt terug aan het vorig seizoen. Voor mij was dat het gaafste seizoen tot nu toe. Één van de leerlingen van Delft is gescout door dansacademie Lucia Marthas, een andere leerling heeft de provinciale finale gewonnen van Kinderen voor Kinderen. En de show met de school in Engelen in de Verkade Fabriek in Den Bosch waar de ouders zo enthousiast over waren dat ze liefst iedere maand een show willen zien. Spannend want je wilt altijd blijven groeien/verbeteren met voorop het dansplezier en aan alle verwachtingen van leerlingen voldoen. Gezonde spanning wat ik altijd voel in de zomervakantie voor start van het nieuw dansseizoen.

Naast de lessen voorbereiden staan alle presentielijsten weer klaar, facturen zijn de deur uit en straks alle betalingen checken en eventueel nabellen. Druk in gesprek met het theater voor de show 17 februari met de school in Delft en alvast aan het kijken welke kostuums ik hiervoor nodig heb. Maar ook in gesprek met de New Dance Studio’s in Amsterdam en het Korzo Theater voor de workshopdagen van Dansworkz.nl. 

Saai? Echt niet!
Danskriebel weer terug na even helemaal niets? Echt wel!
 

Bianca de Ruijt