Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Dansend gezicht

20 januari 2016 - Joost Groeneboer

Een beetje braaf verhaal, maar wel pakkend. In de documentaire Dancing in Jaffa keert Pierre Dulaine, een bekroond ballroomdanser, terug naar zijn geboorteplaats Jaffa. Hij wil Joodse en Palestijnse kinderen dichter tot elkaar brengen door ze samen te leren dansen. De schoolleiding op de meeste scholen die hij bezoekt is enthousiast, maar ook sceptisch.

Dulaine, die in 2006 model stond voor de charismatische dansleraar in de speelfilm Take the Lead, staat voor een grote uitdaging. Want er zijn jongens die weigeren een meisje aan te raken en meisjes die niet met jongens mogen dansen. Meerdere malen dreigt hij met veel drama het bijltje erbij neer te gooien, maar uiteindelijk overwint hij alle weerstand. Al komt in de documentaire niet helemaal uit de verf wat die weerstand dan precies inhoudt. Wat wel duidelijk naar voren komt, is de verbindende en versterkende kracht van dans.

Onzeker wicht

Twee van de hoofdfiguren lijken zorgvuldig te zijn gekozen: een Palestijns en een Joods meisje, die allebei zonder vader opgroeien. Dat kan bijna geen toeval zijn. Pierre Dulaine, zelf van Palestijnse afkomt, verloor zijn vader kort nadat de familie in 1956 tijdens de Suez-crisis naar Engeland vluchtte. Tot zijn spijt heeft zijn vader nooit het succes mogen meemaken dat hij als ballroomdanser had. In de loop van de film zien we het Palestijnse meisje Noor veranderen van een onzeker wicht, dat gepest wordt en problemen heeft op school, tot een zelfverzekerd, stralend danseresje.

‘Als ze danst, danst heel haar gezicht mee!’, roept Dulaine enthousiast. ‘Ze ís een danseres’, antwoord haar moeder niet minder trots. ‘U zou haar eens moeten zien buikdansen.’ Inmiddels vindt Dulaine’s project navolging in heel Israël. En de wereld wacht. Zijn boodschap: dansen geeft zelfvertrouwen, het helpt je er bovenop. Dansen brengt mensen dichter bij elkaar. Je leert elkaar te vertrouwen, te respecteren en samen te werken. Vaardigheden waar je de rest van je leven van profiteert.

Editorial uit Dans Magazine 5/2015

Nooit meer een nummer missen? Profiteer dan van de superaanbieding!