Home » Blogs
De passie van dansdocenten.

Dans gaat om het gevoel

22 januari 2017 - Lenneke Gentle

We bestellen nog een tweede cappuccino. De kelner lacht om ons omdat we zo luidruchtig, met handgebaren zitten te praten aan ons tafeltje in de Boterwaag. Door de hoge ramen schijnt de zon naar binnen. We praten over dans, lesgeven, ondernemerschap, altijd willen werken, de passie en het plezier, de plannen die we nog hebben, de missers en de successen. 

Het is oktober als ik Mordechay (Morry) Krispijn voor het eerst live spreek. Aanleiding is de conferentie waar hij een workshop gaat geven over connectie. Al snel raken we verwikkeld in een gepassioneerd gesprek. Zijn dansschool heeft recent het twintig jarig bestaan gevierd, mijn onderneming verbindt dans en spel aan educatie voor Het Jonge Kind. Danspiratie is uitgegroeid tot een groep met 2000 docenten waarin dagelijks kennis uitgewisseld wordt. Wat hebben we veel geleerd, zowel van de missers als van de successen. 

De passie van dansdocenten

Samen kennen we heel veel dansdocenten; kinderdans, klassiek, jazz, modern, latin, urban, stijldans en... Het gesprek komt op de verschillen; de stijlverschillen, muziekverschillen en hoe verschillend de docenten zijn die deze lessen geven. Hij neemt een slok van zijn koffie en het wordt even stil aan tafel. Dan zegt hij; "Maar eigenlijk gaat het niet om de verschillen. Wat alle dansdocenten verbindt is de passie en het gevoel dat ze krijgen als ze dansen. En het gevoel wat wij kunnen overdragen op onze leerlingen. De dansstijl is ondergeschikt aan dit gevoel."

Dans gaat om het gevoel dat we delen

En dat is exact waar het binnen Danspiratie om gaat. Om de overeenkomsten die we hebben, om de verbinding die er is en om de dingen die we van elkaar kunnen leren door met elkaar te delen. En om er samen voor te gaan zorgen dat dans echt voor iedereen gaat worden. Wat bijzonder om zo geïnspireerd te raken door elkaar! Morry en ik hebben dan ook besloten om te gaan samenwerken. Om elkaar te versterken en om alle dansdocenten in Nederland te kunnen inspireren. Want ongeacht de dansstijl die jij biedt, mag je genieten van jouw passie, anderen ermee inspireren en al jouw dansplannen gaan realiseren die je hebt. Volledig op eigen benen, in je eigen stijl, met een mooie stroom aan inspiratie, energie en geld in jouw business om alle dromen die je hebt waar te maken.

Een nieuw plan is geboren: hedendaagse kennis, nieuwe vaardigheden, uitwisselmomenten, bruikbare formats  en concrete tools, specifiek voor dansdocenten; de 'Dance Business Bootcamp.' Morry heeft zijn versie al een aantal keer gegeven, samen gaan we het doorontwikkelen zodat jij jouw dansonderneming of zelfstandig dansdocentschap een vliegende (her)start kunt geven. Als wij het kunnen, dan kan jij het ook. 

De bezem erdoor bij Danspiratie 

Tijd voor een doorontwikkeling binnen Danspiratie;

  • De subgroepen gaan dicht.
  • De centrale Facebookgroep blijft open; focus on the best!
  • De website van Danspiratie gaat meer gebruikt worden voor het delen van informatie en er komt een nieuwsbrief waar je je op kunt abonneren.
  • De online omgeving waarin we (door middel van filmpjes, foto's en een forum) materiaal met elkaar kunnen gaan delen neemt steeds meer vorm aan, ik hoop het in 2017 te kunnen realiseren.
  • De Professionele LeerGemeenschappen (PLG) kunnen op jullie eigen initiatief in de regio gaan ontstaan. Dit idee is gepresenteerd op de Conferentie 2016. Ik zal daar snel een blog aan wijden zodat iedereen geïnspireerd kan raken en bijeenkomsten kan gaan organiseren. 
  • De Dance Business Bootcamp wordt op twee vaste momenten in het jaar aangeboden met open inschrijving. Daarnaast is deze dag ook te boeken door dansvakopleidingen, dansbonden, stichtingen en verenigingen en... overal waar behoefte is aan persoonlijke en zakelijke groei voor dansmensen. 
  • De Danspiratie Conferentie wordt in een nieuw jasje gestoken: Het jaarlijks terugkerende Danspiratie Festival.

Committeer jezelf aan danssucces

Jouw dansonderneming of (zelfstandig) dansdocentschap gaat alleen maar over succes. Over fijne leerlingen om mee te werken, over prachtige projecten die je wilt en kunt realiseren, over onafhankelijkheid en over het delen van de passie en de liefde voor dans. Dit vraagt commitment. Commitment om door te gaan, om dingen te leren die je lastig vindt, om successen te vieren, om samen te werken, om te leren van missers en om advies te durven vragen. Ben jij klaar om jouw dromen waar te maken?

Dit blog is ingezonden en verscheen eerder al op Dansinspiratie

 


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Lenneke Gentle