Home » Blogs

Dans en bewonder

23 december 2013 - Bianca de Ruijt

De kerstvakantie staat voor de deur! Je hoort de mooiste verhalen over wat iedereen gaat doen met kerst en oudjaar in de lessen. Altijd weer genieten! Inmiddels schrijf ik al ruim een jaar blogs voor Dansmagazine.nl en het is zo mooi om te zien wat voor ontwikkelingen er zijn geweest, zowel op de twee dansscholen als in de danswereld in het algemeen.

Belangrijkste blijft, denk ik, voor alle dansscholen dat ze een goede balans vinden in dansplezier en danskwaliteit en daarnaast deelnemen aan demo’s, shows, flash mobs en andere evenementen. Het is heel verleidelijk, al die evenementen, vooral omdat de leerlingen en ouders hier vaak ook naar vragen. Maar de basis is toch herhalen van oefeningen, complete les aanbieden en daarnaast een choreografie neerzetten.

Ook heel belangrijk voor dansscholen is een goed, toekomstgericht businessplan te hebben en de administratie goed te organiseren. Duidelijkheid creëren voor jezelf (de school) en de leerlingen / ouders. Verwachtingen over en weer duidelijk communiceren.

In 2014 geef ik tien jaar les. Het begon in 2004 met twee jaar ervaring opdoen als docent bij een dansschool in Den Haag, en daarna starten met het opzetten van een eigen dansafdeling in Delft met maar zeven leerlingen. In 2011 heb ik een tweede dansafdeling opgezet in Engelen (bij Den Bosch). In totaal nu bijna vierhonderd leerlingen. Ging het altijd vanzelf? Nee! Doorzetten, geloven in jouw ideeën en soms een weg kiezen waar niet iedereen achter staat, maar waar jij van denkt: daar ga ik heen!

Ik leer nog steeds iedere dag, er zijn altijd uitdagingen die je moet overwinnen en ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Afgelopen jaar is voor mij persoonlijk de grootste uitdaging geweest en ben ik nu heel hard aan het knokken om weer in balans te komen op alle vlakken.

Ideeën heb ik nog steeds! Maar dit jaar even de pas op de plaats. Heel eng, omdat ik altijd stappen wil zetten en alles wil uitproberen. Een echte ondernemerspirit, zeggen mensen wel eens! Dankbaar ben ik voor het vertrouwen en enthousiasme van de ouders en leerlingen. Dat is uiteindelijk de basis van de dansschool; dat leerlingen voor jouw dansschool kiezen omdat ze daar willen dansen.

Bewonder andere dansers en gezelschappen. Zie andere scholen niet als je concurrent. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteit en het is juist goed dat er diversiteit is qua dansscholen in Nederland, zodat iedere leerling kan kiezen wat het beste bij hem of haar past. Natuurlijk is jouw school de beste in jouw gedachte, en zo hoort het ook te zijn!

Ruim een jaar lang heb ik jullie meegenomen in mijn avonturen als dansdocent en ondernemer. Dit is voor nu de laatste blog die ik schrijf, maar wie weet in de toekomst zie je ineens weer iets verschijnen! Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een swingend en mooi 2014!

BIANCA DE RUIJT, DANPLAATS | DANSWORKZ

Bianca de Ruijt