Home » Blogs

Dankbaarheid Door Dans

26 maart 2014 - Zahira Mous

In de lesgeef-periode in het najaar van 2013 dacht ik vaak met weemoed terug aan mijn tijd in Brazilië en India, waar ik echt voelde dat er 'tweerichtingsverkeer' bestond tussen mij en mijn leerlingen. Grenzen tussen werk en privé vervaagden. Ik voelde dat ik een connectie had met de dansers, dat we elkaar kenden, dat er wederzijds respect was en liefde voor elkaar. Wat een ontzettende mooie ervaring als dansdocent en als mens. De dankbaarheid en liefde die ik voelde was een overvloed. Dit ervaar ik in Nederland sporadisch.

Chaning Lives Through Dance

Ik dacht vaak na over de toekomst van Changing Lives Through Dance (CLTD): danseducatieprojecten voor kansarme jongeren in ontwikkelingslanden. Wat ik in 2012 ben gestart met CLTD is mijn persoonlijke missie om een bijdrage te leveren aan de wereld en jonge mensen te coachen, voornamelijk door middel van de dans. 

De jeugd die ik in Brazilië en India heb lesgegeven, hebben zich voor 100% ingezet. Ze waren als sponsen en zo ontzettend blij met de mogelijkheid die ze ontvingen om danslessen te nemen. Hun inzet in de lessen beloonde zich door middel van opmerkelijk groeiend zelfvertrouwen, meer plezier in het leven en hoop voor de toekomst.

De leerlingen drukten hun dankbaarheid uit in vele manieren; bijvoorbeeld door knuffels te geven aan het begin en einde van de les, te glimlachen tijdens de les, door te blijven oefenen tijdens een pauze, rennend naar de les toe te komen, zich in te zetten. Door de danslessen versnelde hun persoonlijke groei en was er sprake van zelfrespect, respect voor anderen en echte teamspirit: er voor elkaar zijn.

Dankbaarheid in dans

De kinderen en jongeren die ik heb meegemaakt in de zogeheten westerse wereld lijken danslessen wat meer voor lief te nemen. “Ze hebben al zoveel,” lijkt de reden te zijn die ouders en docenten aangeven. Ik dacht, is er een relatie tussen de (on)mogelijkheden die we ontvangen en gevoelens van dankbaarheid? En waarom lijkt deze dankbaarheid zo belangrijk te zijn voor mij als docent? Waarom krijg ik daar energie van? Omdat ik het gevoel heb dat ik iets tastbaars bied aan een jong mens waar ze wat aan lijken te hebben, nu en op lange termijn.

Dus:
Ik heb zo ontzettend veel zin in het nieuwe Changing Lives Through Dance project in Brazilië deze zomer! De kids hebben er zin in! In aanloop naar CLTD Brazilië organiseren we in Amsterdam maandelijkse workshopdagen met twee lessen: één dansles en een les van een andere kunstdiscipline om gemeenschap op te bouwen onderling, veel plezier te maken en van elkaar te leren.

Dansworkshop voor CLTD

8 maart was onze eerste workshopdag met moderne dans van mij en graffiti van Gilberto Lage. De volgende workshopdag is op zaterdag 12 april. We hebben dan Zumba® (15:30-16:30) van Sarah Safi Harb en Capoeira Fusion (17:00-18:30) van Diego Oliveira. Voor de workshopdag vragen we een donatie van €15. Alle opbrengsten gaan naar CLTD Brazilië 2014.

Meer weten? Email ons: changinglivesthroughdance@gmail.com en 'Like' onze Facebook-pagina: www.facebook.com/changinglivesthroughdance

Binnenkort gaat onze website in de lucht! Deze zal te vinden zijn via de volgende URL: www.changinglivesthroughdance.org

Tot de volgende keer!
Keep on dancing
Lieneke

Zahira Mous