Home » Blogs

Daag jezelf uit en kijk verder!

25 november 2012 - Bianca de Ruijt

Wat kan jouw dansschool onderscheiden van een andere dansschool? Wanneer is een dansschool jouw concurrent? Het valt mij op dat er eigenlijk heel weinig wordt samengewerkt door dansscholen onderling. Dit terwijl het zo leuk kan zijn!

Ik probeer mijzelf vaak te verplaatsen in de leerlingen, zowel bij het maken van de lessen qua muziek (welk liedje zal ze aanspreken) als met doceren zelf. Als ik in mijn les zou staan, zou ik dan mijn stijl van lesgeven leuk vinden? Of als ik bevestiging geef aan een leerling dat het goed gaat, of juist als er een aandachtpunt is, hoe zou ik dat vinden?

Ik let vrij veel op plaatsing van de armen. Soms moet ik wel lachen, dan zie je de kinderen kijken van 'Ooohhhh, komt ze weer met plaatsing van armen'. Dan moet ik stiekem ook wel glimlachen. Op het moment dat ik merk dat een leerling de aanwijzing echt heel serieus oppakt en daardoor te geforceerd alles gaat doen, probeer ik een grapje te maken of juist te zeggen dat het al veel beter gaat. Plezier blijft voorop staan, je wilt iemand (vooral kinderen) niet het zelfvertrouwen in dansen weghalen!

Belangrijk voor is dat ik mezelf altijd blijf uitdagen en verder kijk dan de danslessen alleen.
Maak ik het mezelf daarmee makkelijk? Nee, maar wel leuker! Het zorgt ervoor dat ik niet snel in een automatische piloot raak en dat het geven van danslessen niet ‘standaard’ wordt.

Ik denk dat tegenwoordig alle dansscholen (of andere sportverenigingen) niet alleen in lesaanbod voorzien, maar ook in entertainment. Denk hierbij aan discoavonden, filmavonden, leerlingpresentaties, workshops aanbieden, fotoshoots en zomerkampen/dansdagen.

Het is gewoon keihard werken om jouw school te blijven onderscheiden en de leerlingen en ouders tevreden te houden. Waar we denk ik met alle scholen voor moeten waken, is dat de nadruk gaat liggen op het meedoen met evenementen e.d. Als ik hoor dat een dansschool drie keer een show per jaar geeft, dan denk ik: hoe kunnen die lessen nog leuk zijn? Als ik met mijn leerlingen iedere week aan één dans werk zonder veel andere oefeningen… Tja, ik zie het nog niet helemaal voor me.

En dan komt het stukje samenwerken. Als we met scholen gaan samenwerken en samen workshops gaan organiseren, kun je het misschien wel grootser aanpakken. Ik zie de school die aan de andere kant van Delft zit niet als mijn concurrent maar als een collega waar ik misschien wel eens iets leuks mee kan organiseren. Ja, dat houdt me soms wel bezig.

Heb ik mezelf de laatste weken uitgedaagd? Jazeker, ik denk het wel! Ik zal het in het kort met jullie delen:

  • 10-10 Dag van de Duurzaamheid! In het DeLaMar Theater in Amsterdam had Anne-Marie Rakhorst de boeklancering van haar nieuwe boek: Kracht van duurzaam veranderen. Hiervoor had ze gevraagd of ik een dansact wilde regelen. Natuurlijk supergaaf en ook spannend want dit moet professioneel. Juvat Westerop (bekend van SYTYCD) heeft een indrukwekkende demo gegeven.
  • 4-11 Fotoshoot met twee fotografen van de selectiemeiden van mijn school in Delft in het Korzo Theater in Den Haag.
  • 4-11 Inspiratieworkshop in de dansstudio’s van het Korzo Theater in Den Haag, stijlen Lyricall Jazz en Hip Hop. Workshops zaten vol en ik heb leuk kunnen netwerken met andere docenten.
  • 10-11 Start kaartverkoop van de show 17-2 in Westland Theater de Naald.
  • 11-11 Opleidingsdag in de New Dance Studio’s in Amsterdam met docenten Henny Kamerman (dansacademie Amsterdam), Monique Duurvoort (o.a. Nationaal Ballet) en Patricia Winklaar (o.a. choreografe NIKE).
  • 12-11 Nieuwsbericht rondsturen dat de watertank is gerealiseerd. Vorig jaar heb ik met de dansscholen een actie gehouden voor de Eugene Janssen Foundation. Wij hebben een mooie cheque aan kunnen bieden en hiervoor is een watertank geplaatst bij een basisschool in Zuid-Afrika zodat de kinderen schoon drinkwater hebben en ook t.b.v. landbouwgewassen.
  • 14-11 Kostuums passen voor de show op de dansschool. Altijd stressen maar o zo leuk als je de eerste reactie ziet van de leerlingen als ze hun kostuum zien.

Nu ben ik druk bezig met alle voorbereidingen voor de show, staan er twee danswedstrijden op de planning en wil ik een idee gaan uitwerken voor een leerlingpresentatie, waar ik nu nog niets over ga verklappen!

Waar ik blij van word? De stralende gezichten van de dansers tijdens een workshopdag, de enthousiaste reacties en voor mezelf het voldane gevoel met bevestiging wat echt mijn motto is geworden: waarom? waarom niet!

Kortom: daag jezelf uit, kijk verder en bekijk ook eens dingen van een ander perspectief. Probeer nieuwe dingen en blijf vooral niet teveel blijven nadenken, maar doen!

Door: Bianca de Ruijt, Dansplaats | Dansworkz

Bianca de Ruijt