Home » Blogs
Jacqueline de Kuijper

Codarts Dance Therapy Intensive Course - Dag 5

3 maart 2015 - Jacqueline de Kuijper

Codarts Rotterdam organiseert van maandag 23 februari tot vrijdag 27 februari de Dance Therapy Intensive Course, een kennismaking met de methoden en docenten van de masterstudie danstherapie. Jacqueline de Kuijper doet hieraan mee en houdt een dagboek bij van haar ervaringen en inzichten. Gedurende de week zoekt zij voor zichzelf antwoord op de vraag: “Hoe creëer ik voor mijn dansstudenten een veilige ruimte?” 

Dag 5 met danstherapeute Simone Kleinlooh

Vandaag sluiten we de week af met danstherapeute Simone Kleinlooh, met wie we ook de week begonnen. We beginnen de ochtend met een kringgesprek waarin we onze ervaringen delen. Ik geef aan dat ik me in een grote groep nog nooit zo volledig op mijn gemak heb gevoeld. Ook mogen we nu meer vragen stellen en krijg ik eindelijk antwoord op één van de vragen waar ik de cursus mee inging: “Welke rol hebben danstherapeuten in de samenleving, gaat dat veranderen, en hoe bereidt Codarts studenten daarop voor?”

Kleinlooh legt uit dat in het Calvinistische Holland danstherapie niet zo hoog gewaardeerd is; dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar danstherapie meer geaccepteerd is en waar ook de belangrijkste pioniers vandaan komen. Daarom geeft Kleinlooh aan dat het belangrijk om als danstherapeut te denken als een creatieve ondernemer. De succes van je carrière zal namelijk grotendeels afhangen van hoeveel initiatief je zelf neemt! 

Kleinlooh geeft ook aan dat er meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van danstherapie, om de erkenning van andere disciplines en gezondheidsverzekeringen in Nederland te vergroten. Tevens is er binnen het werkveld behoefte aan meer internationale aansluiting door versterking van het internationale netwerk. De master in danstherapie van Codarts bereidt studenten hierop voor door het belang van onderzoek te benadrukken. Waar de master voorheen twee jaar duurde, is er nu een derde jaar bijgekomen, zodat studenten zich in dat jaar uitsluitend op de afstudeerscriptie kunnen concentreren. Hierbij worden ze gestimuleerd onderzoek te doen dat de kennis van het vakgebied verbreedt. Oftewel, studenten worden uitgedaagd nieuw onderzoek te doen! Ook lopen de studenten veel stages om praktijkervaring op te doen. 

Codarts Arts for Health

In Nederland werken danstherapeuten vooral in het circuit van de klinische psychologie, al zijn er wel ontwikkelingen om danstherapie naar het ‘gewone volk’ te brengen. Codarts Arts for Health is een nieuw initiatief, dat in samenwerking met gerenommeerde zorg- en onderzoeksinstellingen de levenskwaliteit van mensen wil verbeteren door een integrale benadering van (dans)kunst, onderwijs, onderzoek en gezondheid. Simpel gezegd betekent dit dat deze stichting danstherapeutische cursussen organiseert in de regio Rotterdam om de gezondheid van mensen te verbeteren. Danstherapie beweegt zich hiermee in de richting van de preventieve zorg. Een ontwikkeling die ik niet anders kan dan toejuichen! 

Het plezier van dansen!

Na het kringgesprek worden we uitgenodigd om weer contact te maken met ons lichaam. Kleinlooh vraagt ons onze herinneringen van de afgelopen week te verkennen en per dag te onderzoeken wat ons lichaam onthouden heeft. Vervolgens stellen we deze fysieke herinneringen samen tot een dans en tonen we deze één voor één aan onze groepsgenoten.

Daarna mogen we nog even vrij dansen en gaat het spreekwoordelijke dak eraf. Het is fijn om eindelijk weer ‘gedachteloos’ te mogen bewegen, al is het moeilijk om het bewustzijn dat ik de afgelopen vijf dagen ontwikkeld heb tijdelijk uit te schakelen. Ter afsluiting gaan we nog éénmaal de kring rond en maakt iedereen een beweging die weergeeft wat deze week voor ieder betekend heeft. Veel mensen plaatsen hun hand op hun hart, een beweging waarbij ook ik in mijn hart zowel hun als mijn eigen dankbaarheid voel. Zelf schud ik mijn schouders, gooi ik mijn hoofd naar achteren en juich een overwinningskreet!

Hoe creëer je als dansdocent een veilige lesomgeving?

Ik begon de cursus met de vraag hoe ik, als dansdocent, een veilige lesomgeving voor mijn studenten kan creëren. Deze vraag werd tijdens de cursus niet direct beantwoord, maar ik heb wel door middel van alle oefeningen zelf mogen ervaren wanneer ik mij wel of niet veilig voelde. De lessen die ik daardoor leerde heb ik in de verschillende blogs geprobeerd te verwoorden. Ik heb de cursus dan ook als uitermate inspirerend ervaren.

Tot mijn eigen verbazing overweeg inmiddels ook de master te gaan doen. Aanvankelijk had ik daar geen serieuze interesse in, maar ik vind het jammer dat de cursus is afgelopen en ben hongerig naar meer! Was ik eerst vooral geïnteresseerd in hoe ik een veilige lesomgeving kan creëren, nu vraag ik me (nog meer) af hoe dans ingezet kan worden om persoonlijk geluk te vergroten! 

Codarts Master in Danstherapie

De Dance Therapy Intensive Course is een introductie tot de Master in Danstherapie van Codarts Rotterdam. De master duur drie jaar en is part-time. Iedere twee jaar begint er een nieuwe lichting. De eerstvolgende begint in september 2016. 

Wil je meer weten over deze masterstudie? Ga dan naar de website van Codarts

De volgende Dance Therapy Intensive Course zal plaatsvinden van 29 juni tot en met 3 juli.

Jacqueline de Kuijper