Home » Blogs

CLTD in motie tijdens het WK in Brazilië

4 juli 2014 - Zahira Mous

We stonden recentelijk in de Balkster Courant, een regionale krant in de zuidwesthoek van Friesland! Ja, daar kom ik van origine vandaan, dus die kranten vinden het altijd leuk om het nieuws te delen over hun (oud)bewoners.

In april hadden we onze 2e super FUN-draising workshop in Amsterdam met Sarah Safi Harb (Zumba) en Diego Oliveira (Capoeira Fusion). We hebben veel plezier gehad!

Op 26 mei jl. vloog ik naar Rio de Janeiro, ik verbleef daar twee nachten bij een vriendin voordat ik m’n reis voortzette naar het kleine stadje Aimorés in Minas Gerais voor CLTD 2014. Ik arriveerde een halve week voordat de lessen zouden beginnen, zodat ik dingen kon organiseren die niet mogelijk waren vanuit Nederland. Het is toch zo dat je fysiek aanwezig moet zijn om het “echt” te maken voor de mensen hier.

De dag na aankomst in Aimorés ging ik naar Instituto Terra (Earth Institute) om het kleine lokale theater te reserveren voor onze voorstellingen op 1 en 2 augustus met de sponsoring van het instituut. Ook had ik die week een radio interview bij het lokale radiostation om leerlingen te rekruteren voor het dansproject. Je kunt hier de documentatie van het interview zien. We hebben tevens al een schooloptreden gehad. Zie hier een clip van die dag.

Op 2 juni begonnen de lessen, maar er kwamen maar drie meiden opdagen terwijl ik rond de twintig inschrijvingen had. Het was een grote teleurstelling. We hebben de lestijd aangepast (van de middag naar de avond), met de hoop dat meer mensen het project konden gaan doen. Dit werd langzamerhand beter. We zijn aan de vijfde lesweek begonnen en ik heb acht vaste leerlingen.

Ik heb lessen gegeven in moderne dans en jazz en verschillende choreografieën gemaakt voor onze eindshows in augustus. Ik geef 3 keer per week les van 1,5 uur. Daarna krijgen de leerlingen een korte pauze waarna we 3 uur repeteren. Vanaf deze week hebben we extra repetities om te werken aan choreografie. Na ongeveer 2,5 week van lessen zag ik dat de leerlingen een groep begonnen te vormen en te wennen aan de structuur van op tijd zijn, concentreren en persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerervaring. Het is zo mooi om dit te zien!

We krijgen veel steun vanuit de gemeenschap, zo wordt het theater bijvoorbeeld gesponsord door Instituto Terra en hoor ik deze week of ik financiële ondersteuning ontvang van de lokale vrijmetselarij voor kostuums en publiciteit e.d.

“Alle goede dingen komen langzaam,” zeggen ze? Dat is hier wel het geval, ja. De timing van het project was aan de ene kant goed, want de kinderen hebben de hele maand vrij voor het wereldkampioenschap voetbal. Zo dacht ik. Eigenlijk heeft dit ook een nadeel, want de focus van de mensen ligt bij voetbal: Brazilië haar tweede religie. Ik heb lessen moeten annuleren wanneer Brazilië speelde. Het gaat er hier trouwens heftig aan toe met de voetbalfestiviteiten. Alle bedrijven, scholen, winkels en dokterskantoren zijn dan gesloten. Een soort van Koningsdag in Nederland maar dan elke keer wanneer Brazilië speelt.

Het enthousiasme is zeker wel gegroeid en de kids zien voordelen van dans in hun leven. Ze blijven de liedjes van de lessen zingen, ouders zeggen dat de kinderen blijer zijn, meer opgewekt, en dat het hebben van structuur in hun leven prettig is. We blijven hard door werken om deze acht kids een onvergetelijke ervaring te geven die ze kunnen gebruiken in andere aspecten van hun leven.

Blijf verder op de hoogte via onze Facebook pagina en onze website.

Fotografie: Alexander van der Linden|Dephoid

Zahira Mous