Home » Blogs
Annegien van Harten

Annegien adviseert: Hoe kies je de juiste dansles?

1 april 2015 - Annegien van Harten

Hoi! Ik ben Annegien van Harten, eigenaar van Dansstudio Van Harten. Wij bieden danslessen aan in het Gooi, waaronder in Weesp en Bussum. Ik schrijf voor Dans Magazine regelmatig over het amateurdansaanbod in Nederland, waarbij ik je graag tips en informatie geef en mijn eigen ervaringen  met je deel. We trappen af met een belangrijke vraag: Hoe vind je de juiste dansles?

Zoveel danslessen... Hoe maak je de juiste keuze?

Waarom wil je op dansles? Wil je een dansstijl leren, lenig worden, net zo goed worden als de dansers uit So You Think You Can Dance? Of wil je sporten met vrienden, lachen, dansen omdat het zo gezellig is?

Er zijn veel redenen om te starten met dansles en alle redenen zijn goed. Toch is het bepalen van jouw eigen doel belangrijk voor het vinden van de juiste dansles. Wat zoek je in een les? Ga dat bij jezelf goed na, want het is bepalend voor de keuze van een les of dansschool. Elke dansschool hanteert zijn eigen doelen binnen de lessen die zij aanbieden,aar wat vind jij nu eigenlijk het belangrijkste en waar ligt jouw focus?

Veel dansscholen, veel verschillende danslessen

Ook voor een dansschool is het soms lastig om die focus te bepalen. Vinden we het belangrijk dat de leerlingen zich ontwikkelen? Dan moet er veel concentratie zijn in de les en kan er niet teveel gekletst worden. De docent moet ‘streng’ zijn, maar is het dan nog wel gezellig? Op onze dansschool proberen we altijd een balans te vinden, al is dat soms heel moeilijk. De focus binnen een les hangt af van vele factoren, waaronder de doelgroep en het uitgangspunt van de les.

Binnen onze reguliere lessen vinden we het belangrijk dat de dansers met plezier naar de les gaan. Respect, ruimte om fouten te maken en een ongedwongen sfeer zijn belangrijke voorwaarden. Zonder die aspecten kan iemand zich niet ontplooien en kan je ook geen nieuwe dingen leren. Als er respect is voor elkaar, is er ook ruimte voor plezier en ontspanning.

Dat wil niet zeggen dat we het alleen maar gezellig hebben, want we hebben ook veel ambities. Elk jaar doen veel leden mee aan de eindshows in het theater, waarbij ze laten zien wat ze geleerd hebben. Toch zijn er ook lessen waarbij de leden, veelal volwassenen, hier niet meer zo’n behoefte aan hebben. Zij dansen graag en vinden het leuk, maar hoeven niet meer op een podium te staan. De lessen zijn vrijblijvend, de sfeer in een les blijkt dan minstens zo belangrijk als de vooruitgang.

Naast het reguliere aanbod bieden dansscholen ook vaak lessen aan voor dansers die hogere ambities hebben. Zij willen graag optreden en dansen in een demoteam of willen daarna een vakopleiding gaan doen. In deze lessen wordt de nadruk gelegd op de ontwikkeling van de danstechniek, waarbij meer van de leerlingen wordt verwacht. Leerlingen moeten geconcentreerd zijn, altijd aanwezig zijn en zelf thuis oefeningen herhalen. Voor deze lessen moet je dus veel motivatie hebben en aandacht besteden aan je eigen ontwikkeling.

Het is dus belangrijk om te bepalen wat je wilt bereiken met de danslessen, zodat je een les kunt vinden die goed bij je aansluit en hetzelfde doel nastreeft als jij.

Persoonlijke voorkeuren van dansers

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere persoonlijke redenen om een dansles te volgen. Bijvoorbeeld omdat je intensief wil bewegen en de dansles als conditietraining wil gebruiken, een reden die vaak voorkomt bij jongeren en volwassenen. Het is dan belangrijk om te bedenken hoe jij het liefst je conditie opbouwt en hoe jouw favoriete les eruit ziet. Het bepaalt de keuze om wellicht een dancehall te gaan volgen, of een jazzles. Bij beide lessen werk je aan je conditie, maar wel op een verschillende manier.

Ook de voorkeuren voor een dansstijl en de leeftijd is belangrijk voor de keuze van een les. Is je zoon vier jaar en wilt hij graag dansen? Dan is het handig om te weten of hij graag op Nederlandstalige muziek danst of dat hij al een ‘stoere’ basic hiphop les wil volgen.

Stel jezelf de volgende vragen…

Door goed na te denken over je doelen en persoonlijke voorkeuren en dit ook te bespreken met de betreffende dansschool, kan je er gezamenlijk voor zorgen dat de eerste danservaring van jouw of je kind positief is.

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

  • Vind ik het belangrijk dat het gezellig is in een les?
  • Is het belangrijk dat er leeftijdsgenoten of bekenden in de les meedoen?
  • Vind ik het leuk om op te treden?
  • Hoe vaak wil ik dansen?
  • Heb ik een specifiek doel, zoals afvallen, zelfvertrouwen ontwikkelen, mensen leren kennen?
  • Wil ik 'later' van dansen mijn beroep maken?
  • Heb ik al een keer danslessen gevolgd?
  • Vind ik het erg om de enige jongen/het enige meisje te zijn?
  • Hou ik van zweten en wil ik moe uit een les komen?
  • Op welke muziek dans ik graag?
  • Welke dans die ik op TV zie zou ik zelf ook graag willen leren?

Weet je van tevoren wat je zoekt in een les? Dan kunnen dansscholen je goed informeren over de lessen die zij beschikbaar hebben. Een eerste proefles volgen bij een nieuwe dansschool is altijd spannend. Als je samen met de dansschool kan bepalen wat voor je les je zoekt, dan is je eerste proefles misschien wel direct de juiste les voor jou.

Tegelijkertijd is het een mooie reden voor dansschoolhouders om goed na te denken over de inhoud en doelen van hun lessen. Een goede manier om het lesaanbod te verbeteren, zodat er voor jou altijd een geschikte les te vinden is!

Annegien van Harten