Home » Blogs

Aftellen voor de show van de dansschool

9 februari 2013 - Bianca de Ruijt

Nog 1 week en dan heeft de school de show in het theater!Wat gaat er dan door je heen? Heel veel. Stiekem komt er altijd meer bij kijken om het allemaal te organiseren dan je je van tevoren bedenkt. Alle choreo’s maken, dansen instuderen, zijn alle kostuums binnen, draaiboek backstage, techniekplan en beamer presentatie, enz.

Het was twee weken terug, stagiaire Sanne en mijn moeder stonden paraat. Mijn auto was volgeladen met alle kostuums (lees Toyota Aygo propvol stoppen en niks meer kunnen zien). Die dag gingen we tijdens de lessen met de kostuums dansen. Op Facebook had ik al veel berichtjes van de ouders over hun kinderen: “Ze heeft er zo’n zin in! Vanavond niet geslapen!”

Het is zo mooi om te zien hoe met name de eerste groep (4 t/m 6 jaar) vol bewondering naar zichzelf in de spiegel kijkt: “Juf, ik lijk wel een prinses! Juf, in dit pakje wil ik trouwen! Juf, mag ik dit houden na de show?” Hoe vaak je op zo’n dag niet hoort: “Juf, mag ik… Juf, ik wil…”

Met z’n drieën hebben we iedere les alle kinderen aangekleed-dans gedaan-omgekleed, dan het tweede kostuum aan en de tweede dans en tot slot de kinderen laten springen en gillen, want wat zat er een energie in de kids! En dan met Sanne en mijn moeder weer alles opvouwen. Totaal acht lesuren die dag. Voor mij was het spannend, want passen alle kostuums? Heb ik goed geteld en heeft iedereen een kostuum? Hoe staat het in zijn geheel?

Alle choreo’s stonden maar moesten nog, zoals we dat noemen, ‘schoongemaakt’ worden.
Alles doorstekken, power, letten op formatie, met kin omhoog dansen, niet naar beneden kijken, lachen. Maar de school heeft voornamelijk kindergroepen en het belangrijkste is dat het leuk blijft.
Dus hebben we een spelelement ingebracht en afgesproken dat zodra er iets niet goed gaat, ik de muziek stopzet. Dan leg ik uit wat er beter kan en doen we de dans van begin af aan.

Het is superleuk om te zien dat de meiden dan vol ervoor gaan om alles in één keer goed te doen! Doe je dit iedere les dan zie je zoveel verbetering na een aantal weken. En tussenin een keer gek doen: nu gaan we de dans doen maar doe je zo gek als dat je kan, met gekke bekken en al! En natuurlijk alle kanten op dansen, naar de spiegel en naar de muren.

Vandaag ga ik de coulissen tekenen (tapen) op de grond zodat we dit ook kunnen oefenen. Je kan in het theater ook niet dwars door de coulissen heenlopen, toch?

En het backstage gedeelte: draaiboek backstage maken, wat ben ik blij met alle vrijwilligers! En ze zijn ook zo enthousiast. Echt waar, zonder hen geen show. Je hebt gewoon een team om je heen om het allemaal mogelijk te maken op de dag zelf.

Een techniekplan per dans maken, alle muziek mixen en mooie foto’s zoeken per dans voor op het beamerscherm. Hoeveel uur erin gaat zitten? Niet te tellen! Niels (mijn vriend) is op wintersport gegaan zodat ik me helemaal uit kan leven thuis. Nu aftellen naar 17 februari en vooral blijven ademen en natuurlijk genieten!

Bianca de Ruijt