Home » Blogs
Afstuderen tijdens corona als danser

Afstuderen in Corona: van spannende plannen naar onzekere toekomst

18 juni 2020 - Patricia Brok

Toen we in maart massaal de lockdown in gingen, dacht ik niet dat dit zo lang zou gaan duren. Ik zat midden in een stage voor een uitvoerend project, volgde lessen op school, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, en gaf 7 uur per week les op amateurdansscholen in Nederland. Mijn zomerplannen om op Festival Boulevard te spelen en vanaf het nieuwe seizoen deel uit te maken van een nieuwe productie vielen weg. Hoe dramatisch het ook mag klinken, mijn wereld stortte in. Hoe ging ik, als de hele culturele sector dicht zit en enorm veel verlies lijdt, aan een (nieuwe) baan komen als net afgestudeerde professionele danseres? Het danswerk biedt al geen stabiele toekomst, maar nu werd het alleen maar onzekerder. Bambi op glad ijs, zo begon ik me een beetje te voelen. 

Nieuwe interesses

Na een lange tijd mee te zijn gegaan in mijn eigen drama en zelfmedelijden, werd het tijd om actie te ondernemen. Ik moest gaan accepteren dat het qua dans misschien even tegen ging zitten, maar het dwong me te kijken naar waar mijn andere interesses liggen. Kan ik die uitbreiden? Hoe kan ik die interesses eventueel combineren met dans? Deze periode opende mijn ogen voor verschillende mogelijkheden waarin ik me anders nooit had verdiept. Zo zou ik ook nooit bij Dans Magazine terecht zijn gekomen en wie weet was deze blog post er nooit geweest.

Naast dans, doceren en schrijven ben ik ook mezelf gaan verdiepen in yoga. Dit bracht me, cliché gezegd, rust in een onzekere periode. Ik was kalm vanbinnen, terwijl de wereld om me heen ruiste en veranderde. Het leek wel alsof ik in het oog van een orkaan stond. Door deze ervaring ben ik vrijwel zeker dat ik in 2021 een cursus tot kinderyoga docent ga doen. Ook zou ik graag me willen verdiepen in de psychologie en eventueel deeltijd cursussen gaan nemen op dit gebied. 

Nog een uitdaging

Afgezien van een boel onzekerheid, bracht deze periode me ook Zoom- en buitenlessen die me energie gaven! Maar inspiratie? Die was ver te zoeken. Zeker toen ik te horen kreeg dat het afstuderen doorging, later dan gepland, en er een mogelijkheid was om een real life solo te mogen doen. Na weken in dezelfde omgeving gezeten te hebben, weinig ervaren en minimaal bewogen te hebben was het creëren van een solo ineens een stuk moeilijker geworden. 5 tot 7 minuten lijkt niet lang, zeker gezien je normaal dansmateriaal uit je mouw schudt. Ik besefte dat dit een uitdaging ging worden.

Afstuderen

Ook deze uitdaging, zoals alle andere, heb ik kunnen tackelen en studeer ik (als alles volgens plan gaat) volgende week af aan de opleiding Uitvoerend Danser met als specialisatie Contemporary Urban van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Met minder publiek dan gehoopt en iedereen op 1,5 meter afstand kan ik mezelf toch nog presenteren! Het is niet ideaal, gezien je 4 jaar lang studeert om op een podium te staan voor (hopelijk) volle zalen. Maar, gezien de situatie, ben ik al blij dat het mogelijk is gemaakt om de studie af te ronden! Wie weet wat de toekomst me allemaal gaat brengen, maar een stuk meer zelfkennis heb ik zeker aan deze periode overgehouden!

Patricia Brok