Home » Blogs

“Breaking Pointe”

8 juli 2012 - Meeke Mutter

Veel dansers om mij heen zijn op dit moment de reality tv-serie “Breaking Pointe” aan het volgen. Ik weet niet of deze serie ook in Nederland wordt uitgezonden maar het is “hot” hier. Gedurende 6 weken volgt de camera het reilen en zeilen van een aantal balletdansers binnen het gerenomeerde balletgezelschap “Ballet West” uit Salt Lake City, USA. Ook de artistic director wordt gevolgd, hij is de baas van iedereen. Was “The Turning Point” de dansfilm van vroeger met Shirley MacLaine: nu is het “Breaking Pointe”, en praten we hier over Beckanne, Allison, Rex, Katie, Ronnie en Adam.

“Breaking Pointe” geeft inzicht in de hierarchie onder de dansers, de beslissingen van de artistic director zoals wie welke rol krijgt en welk repertoire er wordt gekozen. Je ziet de urenlange vermoeiende repetities, de stress om de contractverlengingen, de drama’s door jaloezie en onzekerheid (gelukkig wordt er nog geen glas in de spitzen van de rivale gestopt, want ook dat schijnt voor te komen in de balletwereld), de onderlinge liefdesrelaties en de motivaties van de dansers om te dansen.

De serie geeft een goed beeld hoe het leven van een balletdanser er vaak uitziet,  dat wil zeggen: eten, slapen, dansen: eten, slapen, dansen… optreden; eten, slapen, dansen: eten, slapen, dansen… optreden. Je ziet de passie die alle dansers hebben en de discipline om keihard te werken en beter te willen worden. Want er is altijd iets dat beter kan, mooier, lichter, makkelijker. En dat herken ik ook in mijn eigen dansen, wat dit hele beroep zo prachtig maakt. De ontwikkeling stopt nooit, er is altijd weer iets nieuws te ontdekken en dat is motiverend.

De professionele danswereld is tegelijk ook een kleine wereld. Het is geheel gericht op de dans, op elkaar, op perfectie en op optreden, waardoor er weinig tijd is voor andere dingen “outside the dance world.” Dat blijkt ook duidelijk bij Ballet West zo te zijn.

Ik heb zelf nooit een reality serie over een dansgezelschap gezien en zou zeker gaan kijken op internet, daar kan men de afleveringen volgen. De film “Black Swan” met Natalie Porter, gaf al inzicht in de dagelijkse gebeurtenissen van een dansgezelschap. Deze serie is realistischer, vind ik.
De zomer staat voor de deur in NYC, en op dansgebied wordt het dan hier altijd een beetje stiller. Dus gelukkig tijd voor de drama’s van “Breaking Pointe.”

Bekijk hieronder de trailer van ''Breaking Pointe''

 

 

Meeke Mutter