Logo Nederlandse Dansdagen en Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

Ed Wubbe wint Gouden Zwaan

Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, ontving vrijdag 6 oktober tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 de Gouden Zwaan. Dit voor de grote bijdrage die hij met zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.  Traditiegetrouw zijn de Zwanen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen. 

Wubbe heeft neus voor danstalent

Artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam Ed Wubbe is volgens de jury één van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en al jarenlang van grote betekenis voor het Nederlandse dansveld. “Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen. En dit zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit van zijn werk. Een heuse voorvechter voor de discipline, uniek in zijn soort”, aldus de dansjury. 

De Gouden Zwaan

Met de VSCD Dansprijzen worden jaarlijks prestaties binnen de Nederlandse dans geëerd. Al kent De Gouden Zwaan geen nominaties en hoeft niet jaarlijks te worden uitgereikt. Met de overige Zwanen de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Alle winnaars ontvangen een beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Meer inspiratie