Home » Review
© Winkel van Sinkel, Can Can Dinershow

Can Can Dinnershow brengt Tour de France naar Utrecht

Nadia Tan

Dans, zang, live muziek, Tour de France, eten en drinken komen samen in Franse Dinnershow Can Can. De eerste van de vijf shows heeft in de Winkel van Sinkel in Utrecht op zondag 19 april plaats gevonden. La Vinia Dans komt met een bijzondere cast met danser Spikey Lee Claessens uit The Ultimate Dance Battle en zangeres/ danseres Alies Thomas uit de musical Mary Poppins. Ook het koperblazers kwintet, K.O. Brass (de koperblazerssectie van The Kyteman Orchestra) neemt een deel van de dinnershow voor hun rekening. Tijdens Can Can verzorgt de Winkel van Sinkel een driegangen maaltijd uit de Franse cuisine.

Winkel van Sinkel wordt Moulin Rouge tijdens Can Can

Aan weerszijden van de zaal in de Winkel van Sinkel hangen rode doeken. Het licht is rood gedimd. Tafels met witte tafellakens staan in nette rijen achter elkaar. Houten stoelen staan tegen over elkaar, zodat iedereen het hoofd maar een kwartslag hoeft te draaien om het podium te zien. Op elke tafel brandt een rood kaarsje. Iris Houtgast van La Vinia Dans wil er een Moulin Rouge sfeer mee creëren.

La Vinia Dans vermaakt vóór de show          

Terwijl de zaal langzaam vol loopt, vermaak ik mezelf met opgevoerde mini-toneelstukjes. Twee cancandanseressen trekken mijn aandacht. Ze lopen of hupsen joelend langs de tafels. ´Cancan´ betekent gebabbel of schandaal, vandaar het ondeugende gedrag van de dames.

De danseressen dragen een typisch cancankostuum: een zwarte wijd uitlopende jurk tot boven de knie, een felrode onderjurk, rode kanten open handschoenen en zwarte kousen tot de knie. Ik heb het gevoel dat ik terug in de tijd ben gegaan. De cancan verscheen dan ook voor het eerst rond 1830 in Parijs.

Één dame loopt naar mijn tafel. Ze stopt pal voor me. Ik kan haar aanraken als ik mijn hand zou uitstrekken. Dan tilt de cancandanseres haar rok helemaal omhoog en glimlacht van oor tot oor. Ik voel me licht ongemakkelijk en weet niet goed waar ik moet kijken. Ik heb het gevoel alsof ik in een bar in Parijs zit waar hoertjes zichzelf aanbieden en ik een potentiële klant ben. Dat is niet zo, ik kom voor de dansshow! Gelukkig loopt de dame naar de bar achter me waarop ze haar been verleidelijk tentoon stelt.

Can Can brengt Tour de France

Naast de cancandanseressen stept een jongen relaxt rond tussen de tafels. Hij draagt een blauw wielrennerstenue met ‘Italia’ erop. Ik denk gelijk aan de Tour de France. Maryse François van de Winkel van Sinkel en Iris Houtgast willen de komst van dit wielerevenement niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Juli dit jaar begint de tour haar Grand Départ namelijk in Utrecht.

Dinnershow begint

Als de dinnershow is begonnen, zie ik één dans die onmiskenbaar gewijd is aan de Tour de France. Drie dansers gekleed als wielrenners springen op het podium met alleen een fietsstuur in de hand. Ze trappen snel met de benen op en neer, alsof ze hard aan het fietsen zijn. In een rij ‘fietsen’ de dansers schouder aan schouder. Ik zie hun geconcentreerde blikken en heb het gevoel alsof ik met hen meefiets in het peloton. Dan duwt de middelste ‘fietser’ een andere ‘wielrenner’ weg. De ‘fietser’ ‘valt’ en sluit achteraan op het podium, alsof hij achter is geraakt op de rest. Later draaien de drie dansers in de lucht met hun beide handen aan het stuur. Ik vind het leuk bedacht om zo de Tour de France dansend uit te beelden.

Cancandans hoogtepunt dinnershow

Het hoogtepunt van deze dinnershow is zonder meer de extraverte cancan aan het einde van de avond. Vier danseressen en een aantal dansers bestormen het podium. De dames jutten elkaar op. Één danseres draait haar rug toe naar het publiek, buigt voorover en tilt haar rok omhoog. Een andere danseres slaat haar hand voor de mond met een geschrokken gezicht. ‘Oeps, een stel billen!’. Op een ander moment maken de cancandames een radslag over de benen van de dansers.

De bewegingen van de cancan zouden ontstaan zijn door Charles Mazurier. Hij was een populaire entertainer uit 1820. Mazurier stond bekend om zijn acrobatische capriolen, waaronder de spagaat. Danseressen bouwden verschillende cancanbewegingen verder uit. Choreograaf Pierre Sandrini nam deze gestes op in een spectaculaire cancan die beroemd werd in de Moulin Rouge in Parijs rond 1900. Ik vind de dansen tijdens Cancan snel, energiek en ondeugend. Ik word er opgewekt van.

Dinnershow Can Can toont ook ingetogen dansen

Naast de extraverte cancan zie ik een paar ingetogen dansen. Op het instrumentele gedeelte van het romantische nummer Quelqu’un m’a dit van Carla Bruni danst een danseres in een donkerrood gemengd met zwart jurkje een rustige solo. Carla Bruni (in Cancan gezongen door Alies Thomas) mijmert in het nummer over de liefde. De danseres beweegt ingetogen met grote vloeiende bewegingen en kijkt alsof ze pijn in haar hart heeft. Ik voel de tekst uitgebeeld in een emotionele moderne dans.

Dinnershow Can Can is zowel smakelijk als vermakelijk

Bij een dinnershow hoort eten. Zodoende krijg ik tussen de dansen door Franse gerechten voorgeschoteld. Het voorgerecht bestaat uit een vissoep van kreeft met een ravioli van koningskrab. Het hoofdgerecht is een lamsrack met een hazelnootkorst, knoflookmousseline en spitskool. Twee obers brengen als toetje een grote toren binnen met soesjes met ijs, karamel en chocoladesaus. Het water loopt me in de mond als ik een hap neem.

Dinnershow Can Can weet mij te vermaken met verschillende soorten dans, van een extraverte cancan tot een ingetogen moderne dans. Het Franse eten is verrukkelijk. De setting doet mij denken aan een kleine Moulin Rouge. Door allerlei Franse liederen waan ik me in Franse sferen. De connectie met de Tour de France vind ik leuk gevonden, verrassend en uniek.

De voorstelling is nog te zien op vrijdag 1 mei, donderdag 21 mei, donderdag 4 juni en maandag 29 juni. Ga naar de website van de Winkel van Sinkel voor de speellijst van Can Can Dinershow.