Hans van Manen (1986). © Roland Gerrits / Anefo

'Zo Stout en Zo Erotisch’ met Hans van Manen

Hans van Manen (84), een van de meest succesvolle choreografen ter wereld, zit dit najaar 60 jaar in het vak. Naar aanleiding hiervan sprak Nick Muller voor het nieuwe nummer van HP/De Tijd met Van Manen. Het werd, naar eigen zeggen, een van Mullers leukste interviews ooit. Dit dankzij uitspattingen als: "Alles wat tussen mensen gebeurt, is erotiek. Daarvoor hoef je niet met elkaar te neuken."

De gewoontes van Hans van Manen

In dit vrijmoedige gesprek blikt Van Manen terug op zijn jeugd en zijn carrière. Gek genoeg krijgt zijn werk in eigen land lang niet zo veel aandacht als internationaal. “De danskunst wordt gediscrimineerd in Nederland”, aldus Van Manen. Verder komt in het interview ‘Zo Stout en Zo Erotisch’ onder andere zijn jeugd en carrière aan bod. Zo vertelt Van Manen over de sterke band met zijn moeder, hoe hij zijn liefde voor dans ontdekte, over geld en of het gelukkig maakt en over homo-emancipatie. Ook spreekt hij openhartig over zijn gewoontes: “Iedere dag een fles wijn (…) En ’s avonds rook ik dan ook vaak nog een lekkere joint.”

Wat zou voor u een reden zijn om te stoppen met werken?

“Als ik niet meer naar de repetities kan lopen, dan hou ik ermee op. En als ik dood ben natuurlijk ook. Maar tot die tijd ga ik lekker door. Ik doe niet meer alles voor zoals ik dat vroeger deed, maar de dansers begrijpen heel goed wat ik bedoel. Ik hoef mijn voet maar vijf centimeter op te tillen en dan weten ze het al.”

Wil je het hele interview ‘Zo Stout en Zo Erotisch’ met Hans van Manen lezen? Ga naar blendle.com