Dansfilm Homanje van Steffie Clements

Steffie Clemens maakt dansfilm Homanje over kanker

In oktober 2012 is Steffie Clements begonnen met een filmproject voor KWF Kankerbestrijding, ter nagedachtenis van een van haar familieleden die overleden is aan de gevolgen van kanker. Dansfilm Homanje is 40 minuten lang en er wordt niet in gesproken, maar alleen geacteerd en gedanst. Homanje ging 26 januari in première in de JT Bioscoop te Hoogeveen waarbij 450 mensen aanwezig waren. Clements zoekt nog andere plekken, filmhuizen en bioscopen waar de film gedraaid kan worden om nog meer geld op te halen. 

Steffie Clemens maakt dansfilm over kanker

Zonder enige kennis een film maken, dat is gekkenwerk! Maar dat hield Steffie Clements niet tegen. Drie jaar geleden overleed haar oma, Diny Eltink, aan kanker en ze wilde dit verwerken op haar eigen manier en geld ophalen voor de KWF Kankerbestrijding. Ze omschrijft haar oma als een creatieve en sterke vrouw die tot haar laatste adem kracht bleef uitstralen. Clements: “Dansen is mijn passie, daarin kan ik al mijn gevoel kwijt. Ik wilde mijn oma eren op een manier die dichtbij mij staat.” Dat was het begin van de dansfilm Homanje. Zonder ervaring schreef ze een script, regelde een team, bezocht locaties en hield audities. 

Hoe heeft ze het voor elkaar gekregen een dansfilm te maken zonder enige ervaring? Clements: “Zonder het team van meer dan 300 vrijwilligers had ik het nooit aangedurfd. Ik wist dat mijn idee mooi was, maar hoe krijg je dat dan goed op beeld? Gelukkig had ik een mix van professionals en leeftijdsgenoten om me heen die allemaal achter het idee stonden en het is nog mooier geworden dan ik had gedacht.” 

Dansfilm Homanje

Homanje is een stille dansfilm waarin de hoofdrolspeelster kanker heeft. Het verhaal heeft twee verhaallijnen, in de eerste verhaallijn overleeft ze kanker wel en leeft nog lang en gelukkig. In de tweede verhaallijn overleeft ze het niet. Clements heeft bewust gekozen te eindigen met de slechte afloop, omdat daardoor haar boodschap nog meer binnenkomt. Clements: “Wat die boodschap is, houd ik voor mezelf, ik hoop dat mensen door het kijken naar de dansfilm zelf de boodschap kunnen achterhalen.”

Clements heeft gekozen voor een stille film. Het is een moeilijk genre, maar ze is ervan overtuigd dat dans en expressie meer kan zeggen dan duizend woorden. De muziek is gecomponeerd door Thomas Muis.

Opbrengst naar KWF Kankerbestrijding

De opbrengst van Homanje gaat onder andere naar KWF Kankerbestrijding. Clements hoopt dat er door het geld mensen geholpen kunnen worden en er meer onderzoek gedaan kan worden naar oplossingen. Ze heeft al een mooi bedrag bij elkaar kunnen halen, maar het is nog niet genoeg! Haar doel is 8500 euro voor KWF. Clements zoekt nog een plekken, filmhuizen/bioscopen, waar de film gedraaid kan worden, zodat haar doel bereikt kan worden.  

Ga naar de website van Homanje voor meer informatie.