Russische directeur van Bolshoi-theater ontslagen

Sergei Filin. Beeld van Kremlin.ru via WikimediaDe directeur van het Bolshoi theater, Anatoly Iksanov, is ontslagen door minister Vladimir Medinski (van Cultuur). Het besluit is genomen naar aanleiding van de verschillende schandalen in het begin van het jaar. De directeur wordt vervangen door Vladimir Urin, tot voor kort directeur van het theater Stanislavski en Nemirovitsj-Dansjenko.

Aanval met zwavelzuur

Vooral de aanval met zwavelzuur op artistiek directeur Sergei Filin in het begin van het jaar heeft geleid tot het ontslag van de directeur. Dit leidde vervolgens tot het ontslag van danser Nikolai Tsiskaridze in de maand juni. Lees meer over de aanval met zwavelzuur in het nieuwsbericht van Dans Magazine.

Bordeel

Verder kwam het gezelschap van het Bolshoi theater in de media, toen een van de ex-danseressen het Bolshoi als ‘bordeel’ bestempelde. Volgens ex-ballerina Anastasia Volochkova werden de dansers gedwongen om naar bed te gaan met rijke Russische mecenassen. Als ze zouden weigeren, mochten ze niet optreden in het theater of mee op tournee. Meer over dit schandaal is te lezen op de website van Welingelichte Kringen.

Minister Vladimir Medinski hoopt dat het ontslag zorgt voor een wederkerende rust in het theater. Het ontslag van directeur Iksanov maakt een einde aan zijn dertien jaar als directeur.