Foto via Pexels

Publiek kan 25.000 euro winnen bij nieuwe voorstelling over schulden

Rijker naar huis dan je een voorstelling binnenkwam? Lucky Day is de eerste voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis waar het publiek geld kan winnen. Dus, pak je kans, koop een kaartje en wie weet ga jij naar huis met de hoofdprijs van 25.000 euro. De vraag is wel: wat doe jij als je de hoofdprijs wint? Houd je het prijzengeld zelf of geef je het weg aan iemand die diep in de schulden zit, die het geld hard nodig heeft? De voorstelling Lucky Day gaat donderdag 2 november in première tijdens The Amsterdam Storytelling Festival in Podium Mozaïek. De voorstelling is voor publiek van 18 jaar en ouder, neem je legitimatiebewijs mee.

Geldproblemen

De theatrale thriller-docu Lucky Day is de eerste voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis waar het publiek geld kan winnen, 25.000 euro. De vraag is wel: wat doe het publiek als hij/zij/hen de hoofdprijs wint – houden ze het prijzengeld zelf of geven ze het geld weg aan iemand die diep in de schulden zit? Lucky Day is dé nieuwe voorstelling van Storytelling Centre en regisseur Marjolein Frijling. De voorstelling gaat over jongeren met schulden, want steeds meer jongeren dealen met geldproblemen. Wat doet het met je als je in de financiële problemen komt, als je van rustig slapen alleen nog maar kan dromen? Hoe ervaren deze jongeren het schuldensysteem waar ze in terecht komen? En hebben ze de hoop dat ze ooit weer schuldenvrij zijn? De afgelopen twee jaar onderzocht Marjolein dit thema, zij interviewde tientallen jongeren met schulden en sprak met schuldeisers, incassobureaus en experts. Deze gesprekken en verhalen vormen de basis van de indringende productie Lucky Day. Deze productie maakt Marjolein samen met drie performers, waarvan twee ervaringsdeskundigen. De voorstelling is een mix van spannende storytelling, muziek en liveexperiment.

Oordeel

Marjolein: “Tijdens één van de interviews vroeg ik een jongere met schulden wat zijn droom was. In eerste instantie was zijn antwoord: ‘Ik wil de loterij winnen. Dan ben ik in een klap van al mijn schulden af en kan ik - als er nog geld over is- op vakantie naar Aruba’. Hierna was de jongen even stil en toen zei hij: ‘Weet je, eigenlijk is mijn grootste droom niet de loterij winnen, maar dat mensen naar mijn verhaal luisteren - zonder mij te judgen’. Bij de voorstelling Lucky Day kunnen toeschouwers geld winnen en dat is op zijn zachtst gezegd nogal controversieel. Ik vind deze voorstelling – eerlijk gezegd – het spannendste experiment dat ik ooit op het toneel heb gedaan. Toch ligt de focus voor mij niet op geld, ik vind het belangrijk om het publiek te laten nadenken over hun persoonlijke standpunt ten aanzien van mensen met schulden, "Judgen we de jongere of luisteren we zonder oordeel écht naar hun verhalen.”

De voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting ONSbank. Marjolein geeft sinds 2022 één van de workshops in het ONSbank-programma, dat jongeren helpt een toekomst zonder schulden op te bouwen. De stichting streeft daarnaast naar een meer humaan schuldenbeleid. “We betrekken alle probleemeigenaren bij die strijd. We hebben bijvoorbeeld schuldeisers die de jonge deelnemers één-op-één begeleiden. Daarmee verandert het schuldensysteem van binnenuit. Daarnaast leiden we een deel van de oud-deelnemers op tot ervaringsdeskundigen. Zij spreken zich op diverse podia uit namens andere jongeren met schulden. We organiseren tafelgesprekken en hebben net de eerste aflevering van onze nieuwe podcast-serie opgenomen. We delen op zoveel mogelijk manieren kennis en zijn trots dat onze jongeren ook via deze voorstelling van Marjolein een stem krijgen. Dat is voor ons weer een heel nieuwe vorm en we denken dat de worsteling van jongeren met schulden hiermee echt invoelbaar kan worden.”- directeur Hester Apeldoorn”

Lucky Day gaat in première tijdens The Amsterdam Storytelling Festival. Al meer dan 15 jaar brengt dit festival verhalenvertellers van over de hele wereld samen. Dit jaar staat het thema Bevrijding Centraal. Het festival vindt plaats van 1 tot 5 november in Podium Mozaiëk.

Ga voor meer info en tickets naar de website.

Foto via Pexels