Schrit_tmacher Festival

Programma 25 jaar schrit_tmacher Festival bekend

Van dinsdag 3 maart tot en met zondag 5 april 2020 vindt de 25ste editie van het schrit_tmacher Festival plaats. Met wederom verschillende premières en (inter)nationale topgezelschappen uit alle hoeken van de wereld beloven het vijf zeer bijzondere weken te worden. Het volledige programma is op vrijdag 29 november bekendgemaakt. De kaartverkoop start op donderdag 11 december om 11.00 uur.

In 25 jaar heeft schrit_tmacher de wereld naar zich toegehaald door uitgesproken internationaal te programmeren. Vorig jaar is het festival door bijna 19.000 dansliefhebbers bezocht. schrit_tmacher is daarmee niet meer alleen het eerste en enige grensoverschrijdende maar ook het grootste jaarlijks terugkerende festival op het gebied van dans. Ook in 2020 wordt de internationale hedendaagse dans in de schijnwerpers gezet met een gevarieerd en omvangrijk hoofdprogramma op podia in Aken, Heerlen en Kerkrade en het Belgische Eupen. Met het concept GENERATION2 is er een grensoverschrijdend dansprogramma voor jeugd en jongeren. En uiteraard kan de dansliefhebber zich ook dit jaar weer onderdompelen in een uitgebreid contextprogramma met lezingen, presentaties, films en expo’s… en meer!

Bijzondere opening

De 25e jubileumeditie van schrit_tmacher opent met ‘White Noise‘ door de befaamde Israelische Vertigo Dance Company. In 2008 componeerde Ran Bagno de gelijknamige dansscore, waarin hij de spanning weergeeft tussen het lawaai om ons heen en ons verlangen naar interne rust. Vertigo Dance Company tilt het werk voorzien van een soulvolle beat naar het nu. Op het ritme van het hart komen dans en live muziek samen in een inspirerende dialoog, die de complexiteit van het menselijk leven belichaamt in de voortdurende veranderingen van de moderne tijd. De score wordt tijdens de voorstelling live gespeeld door The Revolution Orchestra.

Spraakmakende vernieuwers uit de hele wereld

Al 25 jaar brengt schrit_tmacher vanuit alle windstreken de laatste ontwikkelingen op het gebied van moderne dans, niet-westerse ontwikkelingen in dans, performances en disciplinaire cross-overs naar ons land. Dit bijzondere jubileum viert het festival spraakmakende vernieuwers die de verhoudingen in de wereld met hun dans op scherp zetten, zoals Wayne McGregor (GB), Kibbutz Contemporary Dance Company (IL), Compagnie Par Terre / Anne Nguyen (FR), Akram Khan (GB), Chrystal Pite / Kidd Pivot (CDN) en Stephen Shropshire (USA). Uit eigen land presenteren Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam hun nieuwste producties.

Broedplaats voor nieuwe dans en danstalent

Het festival fungeert intussen ook als broedplaats. Danskunstenaars uit de hele wereld komen op uitnodiging van schrit_tmacher naar Heerlen of Aken om nieuw werk te creëren in de context van de postindustriële Euregio. Tijdens de 25ste editie gebeurt dit binnen het thema ‘New Urbanities / New Technologies’. Het stedelijk landschap rond Heerlen is de laatste decennia volledig veranderd. Het verdwijnen van de traditionele industrie werpt nieuw licht op wat een stedelijke samenleving is. schrit_tmacher daagt de makers uit om in samenwerking met ‘onze’ architectuur, beeldende kunst, muziek en literatuur te onderzoeken hoe nieuwe technologie en urbane cultuur betekenis scheppen. Alleen al vanwege deze interactie is de belofte van deze jubileumeditie groot.

Programma voor en door jongeren

Een van de belangrijkste pijlers binnen schrit_tmacher is de aandacht voor GENERATION2. Dit programma voor het danstalent en danspubliek van de toekomst bevat ondermeer een Jeugddag in Theater Heerlen, diverse schoolvoorstellingen en aan weerszijden van de grens brengt het festival nieuwe makers en dansers uit de Euregio samen in een CO-LABORATION-programma. Dit jaar gaan de talenten aan de slag met de makers van SALLY Dansgezelschap Maastricht, Scapino Ballet Rotterdam en de choreografen Mami Izumi en Jop Vermeesch. De nieuwe CO-LABORATIONproductie zal zowel in Kerkrade als in Aken aan het publiek gepresenteerd worden in een coproductie met VIA ZUID, Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en schrit_tmacher.

Uitgebreide contextprogrammering met tentoonstellingen, lezingen, workshops en film

Tot slot biedt schrit_tmacher ruimte voor verdieping en boeiende cross-overs tussen dans en andere kunstvormen. In een gevarieerd contextprogramma zoomt het festival in op de manier waarop nieuwe makers in hun werk reflecteren op actuele ontwikkelingen en vraagstukken, en zo vorm geven aan de (dans)kunst van de toekomst. Op verschillende verrassende locaties in de binnenstad kan het publiek zich laten verrassen door spraakmakende expo’s, installaties, films, workshops en performances, een nieuwe editie van de schrit_tmacher Salon en een talkshow ‘De Dans Draait Door’. Het contextprogramma is samengesteld door en met choreografe en curator Karin Post.

25 jaar schrit_tmacher onderstreept op alle mogelijke fronten het vooruitstrevende, grensverleggende karakter van ons festival dat stap voor stap, schritt für schritt, nieuwe wegen bewandelt. www.schrittmacherfestival.nl 

Meer inspiratie