Nieuwe internethype: de Harlem Shake

 de Harlem ShakeVergeet de Gangnam style! De Harlem Shake is de nieuwe internethit. Sinds februari dit jaar is de Harlem Shake een hype geworden door een video waarin vier mannen met bizarre outfits op de eerste dertig seconden van het nummer ‘Harlem Shake’ van Baauer dansen. Ook een video van een groepje van vijf Australische jongeren staat aan het begin van de hype. Nu zijn er op internet vele Harlem Shake video’s te vinden, onder andere van Noorse militairen en het Facebook- en Googlepersoneel. Zwemmers van de Amerikaanse University of Georgia deden de shake onder water. Op 15 februari waren er ongeveer 40.000 Harlem Shake video’s online te vinden, bij elkaar goed voor 175 miljoen hits.

Ondertussen zijn er ook diverse Nederlandse video’s op YouTube te vinden, bijvoorbeeld van voetballers van PSV en Cambuur Leeuwarden en van flashmobs die zaterdag en zondag plaatsvonden. Zaterdag werd het dansje heel toepasselijk in Haarlem gedanst en zondag dansten ongeveer duizend mensen de shake op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Er wordt gedacht dat deze laatste misschien wel een record was. De organisator had deze grote belangstelling niet verwacht; er werd gerekend op een paar honderd mensen.

Het principe van de huidige hype is heel simpel: dans lekker gek, kleed je een beetje apart (denk carnaval), voeg iets verrassends toe en zet het op internet. Er zijn eigenlijk geen regels. Vaak begint één persoon (meestal met een helm of masker op) met een simpel dansje, doen de mensen erom heen alsof ze het niet zien en komen deze en andere mensen er later bij.

De dansstijl uit de video’s moet niet worden verward met de originele Harlem Shake. Deze ontstond in 1981 in Harlem, New York. In de originele dans beweeg je één schouder richting de grond en maak je de andere onzichtbaar. Ondertussen beweeg je je lichaam en na een poosje wissel je de schouders. De armen horen dicht bij je lichaam te blijven. Iemand met de naam Al B vond de dans uit en de eerste naam van de dans was dan ook ‘Albee’. Helemaal oorspronkelijk is de Harlem Shake gebaseerd op een dans uit Ethopië, genaamd Eskista. Er wordt gedacht dat de eerste Afrikaanse emigranten de dans geïntroduceerd hebben in New York. Al B zegt zelf over de dans dat het een ‘dronken shake’ is en dat iedereen het kan waarderen.

Bronnen onder andere: De Leeuwarder Courant en een bericht van Marijn Verkuil op Computeridee.nl

Beeld van Wendy Putranto, via Wiki Commons