Foto: Ubumuntu Arts Festival 2015

Nederlandse en Belgische choreografes maken dansvoorstelling in Rwanda

Nadia Tan

Choreografes en dansdocenten Tjarda van Straten (Nederland) en Hilde Cannoodt (België) maken van 27 juni tot en met 16 juli een dansvoorstelling voor het tweede Ubumuntu Arts Festival in Kigali in Rwanda. Het woord ‘ubumuntu’ betekent ‘mensheid naar anderen’. In Rwanda zijn vreselijke dingen gebeurd tijdens de genocide in 1994. Daardoor is er nooit aandacht voor kunst geweest.

Het hoofddoel van het festival is om een platform te bieden, zodat internationale artiesten hun werkmethodes met de lokale dansgemeenschap kunnen delen. Andere doelen zijn om genocide te voorkomen, aan vrede bouwen en te helen van geweld. Middels een kickstarter/crowdfunder wordt geld ingezameld om dit mogelijk te maken.

Belangrijk leerproces

Van Straten en Cannoodt zijn beide getraind in Laban Bewegingsanalyse, een methode om menselijke bewegingen te observeren, beschrijven, voorschrijven en te interpreteren. Samen met lokale dansers gaan de twee dansdocenten een dansvoorstelling maken. Hierbij is het proces net zo belangrijk, of wel belangrijker. Van Straten en Cannoodt hopen op wederzijdse inspiratie en een uitwisseling tussen twee culturen. De choreografes hopen dat de Rwandese dansgemeenschap hun kennis kan inzetten in hun eigen opleidingstrajecten.

Het idee voor het festival komt van festivalcurator Hope Azeda. Zij is een belangrijk figuur in het Rwandese contemporary theater. Azeda is tevens oprichter en artistiek directeur van Mashirika Creative and Performing Arts Group, een theatergroep die een belangrijk rol in de Rwandese kunstwereld speelt.

Voor meer informatie, zie de website van Tjarda van Straten.