Hilde Elbers en Lea Martini – The Animated. Foto Anna van Kooij

Met nieuwe ogen schrijven over lijven

Maandag 10 augustus start de nieuwe cursus Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans van het Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant in samenwerking met Dansmagazine.nl. Iedere bijeenkomst nodigt het Domein een mentor uit, die vanuit zijn/haar expertise en werkveld frisse handvatten geeft voor het kijken naar en communiceren over hedendaagse dans. Kunstjournalist en danskenner Joost Goutziers trapt af met een introductie op de Brabantse dansgeschiedenis. De redactie van Dansmagazine.nl houdt een blog bij over de bijeenkomsten en publiceert de teksten geschreven vanuit deze cursus op haar website. Zo kunnen wij onze blik op wat dans óók is met onze lezers delen.

Het Domein voor Kunstkritiek vindt dat er verandering nodig is in het schrijven en lezen over dans én dat deze verandering van een jonge generatie schrijvers moet komen. Iedereen kent de vorm van de klassieke recensie, maar die laat weinig ruimte voor het beklijven van een voorstelling. In deze cursus staan dan ook de vragen centraal: Wat neem je mee na het zien van een dansvoorstelling en hoe communiceer je daarover met anderen? Het doel van projectleider Lisa Reinheimer is, te zoeken naar een manier om als schrijver een brug te slaan tussen wat dansmakers produceren en wat het publiek ervaart. Door het onderzoeken van eigentijdse vormen van schrijven, hoopt het Domein jong en meer publiek voor hedendaagse dans te interesseren. Lisa licht hier haar visie toe.

De ontwikkelingen in het hedendaagse dansveld staan niet stil, maar het schrijven daarover ontwikkelt nog niet genoeg mee. Met deze cursus willen wij als Domein een impuls geven aan het schrijven over dans die past bij die hedendaagse dans.
Met de deelnemers duiken we het Brabantse dansveld in, we laten hen zien wat de hedendaagse dans te bieden heeft en focussen daarbij op het kijken naar en de ervaring van dans. Wij zijn ervan overtuigd, dat een goede communicatie over de (kijk-)ervaring een belangrijk onderdeel is om de lezer betrokken te laten zijn. De mentoren laten iedere bijeenkomst weer een ander licht schijnen over hoe we dat kunnen doen.

Met ons redactieblog nemen we je mee op deze ontdekkingstocht. Houd de website in de gaten!

www.domeinvoorkunstkritiek.nl

www.dansbrabant.nl