Matt Mattox overleden

Maandag 18 februari is de Amerikaanse jazz- en balletdanser Matt Mattox (1921) overleden. Mattox heeft de ontwikkeling van jazzdans in Amerika en Europa enorm beïnvloed.

Matt Mattox begon na zijn balletopleiding te werken met een bekende jazzdanser van die tijd, Jack Cole. In 1948 huurde Cole hem voor het eerst in voor de Broadwayshow Magdalena. Door een jarenlange samenwerking met Cole ontwikkelde Mattox zich tot een toonaangevende jazzdanser in Hollywood. Mattox was als danser te zien in verschillende Broadwayshows en films als Seven Brides for Seven Brothers, The Bandwagon en There’s No Business Like Show Business.

Later maakte Mattox zelf ook choreografieën voor diverse televisieseries, films en musicals. Hij gebruikte zijn balletachtergrond om zijn eigen techniek voor jazz te creëren. Hierdoor ontstond een geheel eigen stijl met invloeden uit jazz, ballet, tapdans, flamenco en moderne dans.

Mattox was veertien jaar toonaangevend in de jazzdansscene in New York. Later verhuisde hij naar Londen, waar hij eveneens een leiderspositie ontwikkelde in de Engelse jazzdans. Hij richtte er een jazzdansgezelschap op, Jazzart, en ging daarmee in 1975 naar Parijs.

Ook op oudere leeftijd werd Mattox nog steeds veel gevraagd als docent en choreograaf. Zijn techniek is zeer bekend en gerespecteerd in Europa.   

Bron: Danspunt, Wikipedia en Barbara-brune.de  Beeld: Martin Dürrschnabel, verkregen via Wiki Commons