Bunker 599 - In Motie Dans. © Richard Beukelaar

In Motie Dans speelt op Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur spelen meer dan tachtig voorstellingen om deze dag extra betekenis te geven. Na de succesvolle meerdaagse uitvoering van afgelopen zomer keert In Motie terug naar de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk in Culemborg.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook werd het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf onmogelijk dreigde te worden. Benieuwd hoe dans de vertaalslag naar de Tweede Wereldoorlog heeft weten te maken? Ervaar dan hoe In Motie Dans op 4 mei Bunker 599 weer tot leven brengt.

Bunker 599 - In Motie Dans

Het geluid van een continu razende snelweg. Een doorgezaagde bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Een historische plek in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, middenin de natuur, omringd door de schemering. Met een totaalbeleving van moderne dans en locatietheater brengt dansgezelschap In Motie een ontroerende ode aan Bunker 599.

Na de succesvolle meerdaagse uitvoering van afgelopen zomer keert In Motie terug naar de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk in Culemborg. De bunker werd in 1940 gebouwd als schuilplaats voor de Tweede Wereldoorlog en onderging onlangs een architectonische verandering. Samen met haar dansers smelt choreografe Meta Rooding deze dubbele laag in de geschiedenis van het bouwwerk samen met hedendaagse podiumkunst; een unieke symbiose tussen dans en locatie in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Naast de dansvoorstelling is voor deze speciale avondeditie op locatie een expositie ingericht rondom de thema’s ‘oorlog’ en ‘herdenken’. Aan de hand van foto’s en fragmenten uit het heden en verleden wordt een beeld geschetst van de omgeving en verbonden aan de geschiedenis.

Locatie: Bunker 599, Diefdijk 4 in Zijderveld/Culemborg | Meer info