Igone de Jongh te gast bij The Royal Ballet

Igone de Jongh te gast bij The Royal BalletEerste soliste van Het Nationale Ballet Igone de Jongh maakt vanavond haar debuut als gastsoliste bij The Royal Ballet in Londen. Ze danst één van de hoofdrollen in het stuk Symphony in C. van George Balanchine, dat daar vanavond en morgenavond te zien is in de Royal Opera House. Pas geleden ging ook danser Matthew Golding van Het Nationale Ballet naar Engeland voor een gastoptreden bij The Royal Ballet. Hij danste de hoofdrol in het stuk La Bayadère van Natalia Makarova.

The Royal Ballet is het grootste Britse balletgezelschap. Het gezelschap staat onder leiding van Kevin O’Hare en danst met name de grote klassiek-romantische balletten, zoals de werken van Frederick Ashton, de oprichter van The Royal Ballet, en Kenneth MacMillan. Hiernaast brengt het gezelschap ook nieuwe producties van bijvoorbeeld Christopher Wheeldon en Wayne Mcgreggor.

Igone de Jongh

Igone de Jongh is momenteel de enige danseres bij Het Nationale Ballet die alle rangen heeft doorlopen. Ze kwam in 1996 als adspirant en werkte zich op tot eerste soliste in 2003. Ze was toen nog maar 24 jaar oud. De ballerina volgde opleidingen aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen. Ze staat bekend om haar bijzondere vertolkingen in het klassieke balletrepertoire en is de muze van choreograaf Hans van Manen. De Jongh mocht al diverse prijzen in ontvangst nemen: nog tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award, in 2002 kreeg ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en in 2003 mocht ze de Alexandra Radius Prijs in ontvangst nemen. Ook plaatste het tijdschrift Dance Europe haar recentelijk in de internationale dansers-top 100. In de videoclip van het Eurovisie songfestivalnummer Birds van Anouk speelt en danst De Jongh de hoofdrol

Igone de Jongh in Symphony in C. door Het Nationale Ballet. Foto van Angela Sterling.