Eerbetoon aan George Balanchine

Op 7 februari start de balletvoorstelling Best of Balanchine. Foto - Ruud BaanVanaf 7 februari brengt Het Nationale Ballet in een eerbetoon aan choreograaf George Balanchine (1904-1983) het programma Best of Balanchine naar het Muziektheater in Amsterdam. Balanchine maakte in zijn leven meer dan 150 choreografieën en wordt gezien als de grootste dansvernieuwer van de twintigste eeuw. Ter herdenking van Balanchine’s dertigste sterfdag danst Het Nationale Ballet drie topstukken van de Russisch-Amerikaanse choreograaf: Serenade, Agon en Symphony in C. Serenade, uit 1934, is het eerste ballet dat Balanchine in Amerika maakte. De dans vloeit perfect samen met de muziek, Tsjaikovski’s Serenade voor strijkers. Totaal anders is Agon (1957), dat ook wel aangeduid wordt als ‘computerballet’. Alle aandacht is hier gericht op de pure bewegingsconstructie die complex en explosief is en dit wordt versterkt door de ritmes van de gelijknamige muziek van Stravinsky. Symphony in C (1947) toont nog een andere Balanchine. Deze choreografie, op muziek van Georges Bizet, bevat kraakheldere bewegingspatronen en een inventieve spitzentechniek. In de voorstellingen wordt de muziek gespeeld van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Agon) en Igor Stravinsky (Symphony in C). Het Nationale Ballet wordt in dit programma muzikaal begeleid door Holland Symfonia, onder leiding van Andrea Quinn.

Best of Balanchine gaat op donderdag 7 februari 2013 in première in Het Muziektheater in Amsterdam. De voorstellingen zijn te zien t/m 1 maart 2013 in theaters in Amsterdam, Groningen, Zwolle, Den Haag, Heerlen, Utrecht, Breda en Enschede. Bestellen van kaarten kan online via: www.het-ballet.nl.

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, is zaterdag 9 februari te gast bij Opium Radio. Het programma is te beluisteren op Radio 1 van 14.30-16.30 uur. Onderwerp van gesprek is onder meer de voorstelling Best of Balanchine.