De levendige geschiedenis van ballet in Nederland verzameld

Ben jij benieuwd wie de meest diverse balletverzameling in Nederland heeft? Dan hebben wij het antwoord voor je, namelijk de 33-jarige Andries van Beek! Hij heeft een grote passie voor het verzamelen van Nederlands ballet memoriabilia. Van spraakmakende foto’s van beroemde balletdansers en flyeraankondigingen van voorstellingen tot de cover van een dansblad uit 1951.

Andries van Beek

“Het zo gracieus kunnen bewegen, die perfecte lichamen, die mooie motoriek,de kostuums en de illusie van de perfecte liefde. Heerlijk. Ik kon er als kind uren naar kijken vol van de diepste ontroering. Het voelde als totale zielsversmelting voor de dans als ik in de zaal zat. Alles om mij heen vergat ik totaal.”

 

Andries reisde stad en land door. Hij ging op bezoek bij oud dansers en bezoekt veilingen, boekenbeurzen en rommelmarkten. Zo bezocht hij bijvoorbeeld Hans van Manen maar ook kon hij urenlang reizen om een plakboekje van het Nationale Ballet begin jaren 60 te kunnen ophalen.

Dansvoorstellingen bezoeken deed Andries dus al heel jong maar het echte verzamelen van ballet spullen kwam pas later. Rond zijn drieëntwintigste begon het verzamelen vorm te krijgen. Toen kocht hij in Zaandam namelijk een hutkoffer vol persoonlijke bezittingen en plakboeken van een balletdanseres uit de jaren twintig genaamd Anna Ravnikar. Hij werd op slag verliefd op haar en op het verzamelen.

Een greep uit zijn verzameling

Andries heeft bijzondere affiches verzameld zoals een optreden van Ballet Recital in het Casino van Montreux 1951. Ook heeft hij foto’s van Olga de Haas in duet met Rudolf Nureyev bij het Nationale Ballet 1969, een deel van de originele choreografie De bewerking van het stof door Toer van Schayk 1998 en een unieke collectie programmaboekjes van het Nationale Danstheater uit het archief van Joop Caboort.

 

Op zoek naar verzamelaars

Alle beetjes helpen voor Andries om de verzameling uit te breiden. Ben je in het bezit van programma’s, foto’s, affiches of andere memorabilia van het ballet in Nederland en wil je er afstand van doen? Laat het Andries weten via zijn mailadres balletarchief@live.nl .