Crafting the Metabody

Deze week, van 8 tot 14 december, organiseert STEIM (STudio for Electro-Instrumental Music) de internationale conferentie MetaBody. Het MetaBody project begon juli 2013 en duurt vijf jaar. Het wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. Dit weekend zijn er lezingen en voorstellingen in Amsterdam.

Conferentie MetaBody

Deze week werken partners uit verschillende landen samen en verzamelen verschillende concepten, kennis en middelen om een prototype te produceren voor het uiteindelijke doel van het project: een transformerende mobiele constructie die zintuigen, relatie, bewegingen en gedragingen open stelt voor eindeloze mogelijkheden. De partners transformeren de studio tot een ruimte met meta-optredens, lichamelijke ervaringen en transformerende constructies.

Het resultaat van deze week wordt getoond op:

Zaterdag 13 december, van 14.00 tot 17.00 en van 20.00 tot 23.00
Zondag 14 december van 14.00 tot 17.00
Er worden lezingen gehouden, discussies en presentaties.
Locatie: STEIM Concertspace, Utrechtsedwarsstraat 134, Amsterdam
 

Metabody Project

Het MetaBody project besteedt aandacht aan het belang van non-verbale communicatie en lichamelijke uitingen van culturele diversiteit als fundamentele vorm van cultureel erfgoed. Huidige informatie technologieën leiden tot eentonige non-verbale uitingen en limitatie van menselijk gedrag. Ze ondermijnen daardoor de universele vrijheden, zoals globale diversiteit en mensenrechten.. Dit terwijl de mogelijkheden voor onzichtbaar toezicht of bewaking vermeerderen.

Het MetaBody project besteedt aandacht aan dit probleem en levert uitgebreide kritiek. Door het produceren van nieuw media wil het project een alternatief voorstellen dat culturele diversiteit juist benadrukt. Door een samenwerking aan te gaan tussen verschillende kunstdisciplines (dans, muziek, architectuur en visuele kunsten) en bevolkingsminderheden worden nieuwe multidisciplinaire communicatie platforms gecreëerd.