Bokwa, de opvolger van Zumba

Bokwa, de opvolger van ZumbaBokwa is de nieuwste hype in fitnessland. Het is een nieuwe vorm van groepstraining met een totaal andere benadering dan de tot nu toe bestaande dansworkouts. Bokwa is zich snel aan het verspreiden over de hele wereld en nu ook in Nederland bij steeds meer fitnesscentra en dansscholen te beoefenen.

Wat is Bokwa?

Bokwa is een energieke cardioworkout waarbij deelnemers al dansend patronen van letters en cijfers op de vloer ‘tekenen’. Je maakt combinaties met de L, O, 1 en vele andere letters en cijfers. De 1 maak je bijvoorbeeld door twee stappen naar voren te doen en een kick te geven met je rechtervoet, dan ga je weer achteruit. Voor de L doe je nog een stap opzij. Bij Bokwa wordt bewogen op actuele populaire muziek. Vanwege de actieve muziek, het plezier en de vaste voorspelbare passen voelt Bokwa niet zozeer als een workout. Toch kan je tot wel 1200 calorieën verbranden in één trainingssessie.

Eigenlijk ziet Bokwa er niet eens heel anders uit dan wat er de afgelopen jaren al gedaan werd in de fitnesscentra, maar het is enorm populair. Het grootste verschil met andere workouts is dat iedereen kan meedoen. Er wordt ook wel gezegd: “Als je kan bewegen en spellen, kan je Bokwa doen”. Doordat de passen gestructureerd en gebaseerd zijn op de vaste patronen van letters en cijfers is het niet nodig om de passen te tellen, zoals bij de meeste andere dansvormen en dansfitnessprogramma’s. Ook zijn er geen ingewikkelde choreografieën, omdat er gewerkt wordt met vaste patronen. Om het voor gevorderde dansers interessant te houden zijn er verschillende niveaus.

Paul Mavia

Bokwa is ontwikkeld door de internationaal bekende fitnesspersoonlijkheid Paul Mavia. Hij is één van de meest toonaangevende fitnessinstructeurs in Los Angeles. Mavia was op zoek naar een dans die iedereen snel kon doen, maar waar je wel intensief mee sport. Acht jaar lang is hij bezig geweest met het ontwikkelen van Bokwa en gebruikte hij het enkel in zijn eigen lessen. In 2012 ontmoette hij Johann Verheem, een doorgewinterde televisie- en fitnessondernemer, die het concept via televisie bekendmaakte bij het grote publiek. Sindsdien heeft Bokwa zich verspreid over de hele wereld met gecertificeerde instructeurs in vele landen.

Beeld: Clive Pollard, verkregen via Flickr