Acht prijzen uitgereikt bij ITs Festival Amsterdam

ITs hITs on Tour. Foto door Mieke StruikOp de 24e editie van ITs Festival Amsterdam in het Compagnietheater zijn acht prijzen uitgereikt. De presentatie tijdens de show van 28 juni werd gedaan door actrice Hanneke Last en acteur Tijn Doctor. Zij reikten onder andere de ITs Ton Lutz Award, de ITs Krisztina de Châtel Award en de Kemn-A-ward uit. Ook werd tijdens de show duidelijk welke voorstellingen mee mogen met de ITs hITs on Tour.

Uitreiking ITs Ton Lutz Award

De ITs Ton Lutz Award werd gewonnen door Olivier Diepenhorst met de voorstelling Berenice. De student aan de regie opleiding van De Theaterschool Amsterdam heeft hiermee 3500 euro aan prijzengeld en een begeleidingstraject van Cultuur-Ondernemen ter waarde van 2000 euro gewonnen. Volgens de jury kan hij met zijn talent ver komen in de toekomst.

De ITs Krisztina de Châtel Award

De dansvoorstelling Logorroico, Logorrhea van Floortje Doeksen is de winnaar van de ITs Krisztina de Châtel Award. De voorstelling werd vertoond in de categorie The Makers Present Dance. Floortje heeft met de prijs een geldbedrag van 4500 euro gewonnen. Ook wordt haar choreografie nogmaals vertoond in Melkweg Theater en op ITs 2014.

De Kemn-A-ward

De prijs voor de meest veelbelovende, talentvolle acteur of actrice is gewonnen door Eva van Gessel. De studente aan ArtEZ toneelschool uit Arnhem heeft de jury ontroert met haar rol als autistische dochter. Ze wint hiermee 1000 euro voor vliegtickets naar een film- of theaterstad, 2000 euro voor workshops en masterclasses in die stad en een masterclass van Kemna Training.

ITs Playwriting Award

Met de theatertekst Andermansplantjes heeft Sofie Tseng de jury overtuigd van haar talent als schrijfster. Sofie is student Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar theatertekst over vriendschappen, liefde en verdriet tussen vier personages wordt nu als boekvorm uitgegeven door Uitgeverij Theaterboek.

De ITs Parade Parel

De dansvoorstelling Raum van Marius Mensink en Dennis Vanderbroeck heeft de ITs Parade Parel gewonnen en is hiermee nogmaals te zien tijdens de Parade in Amsterdam. De Parade duurt van 9 tot en met 12 augustus 2013.

De ITs Guest Award

De prijs voor de beste internationale voorstelling is gewonnen door de productie From Russia with Love van St. Petersburg State Theatre Arts Academy uit Rusland. De voorstelling is een coproductie met Toneelschool Maastricht.

Voorstellingen tijdens ITs hITs on Tour

De ITs hITs on Tour is de nieuwe benaming van The Best of ITs On Tour, de tour van drie voorstellingen langs zeventien theaters. De drie voorstellingen die in het najaar deze tour gaan maken zijn: Thinking no longer means anymore than checking at each moment whether one can indeed think van Julie Solberg, A whole lot of nothing van Wies Fest en Rundfunk? van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. De tour duurt van 19 september 2013 tot en met 26 oktober 2013.

Meer informatie over de tour is te vinden op de website van ITs hITs on Tour.