Home » Reportage
Dansen en balletschoenen

VOORPRET: 60 jaar Papillon

In 1958 startte Bernard Coelho op de Nieuwe Prinsengracht 7 met de verkoop van balletschoenen. Het was het begin van een heel succesvolle keten dansspeciaalzaken. Dans Magazine sprak met zijn zoon en drijvende kracht, Berry Coelho. Het volledige interview is te vinden in het komende nummer van Dans Magazine. Wij geven alvast een voorproefje.

Door Joost Groeneboer

Grootvader Isaac Coelho dreef al vanaf de jaren ’20 aan de Nieuwe Prinsengracht een handel in leerafval. In Engeland kwam Bernard Coelho via een leerhandelaar in contact met drie Italiaanse broers, de Gandolfi’s, die in theater- en balletschoenen deden. Nadat een van hen in Amsterdam langs was geweest, stuurde Coelho zijn zoon Berry (1939), die het op school slecht deed, naar Londen om bij Gandolfi het vak te leren, als het ware de kunst af te kijken. Toen Berry na verloop van tijd wist hoe alles werkte, begon de firma Coelho de Britse spitzen in Nederland te verkopen. Ze hadden daarmee zoveel succes, dat ze op verzoek van de gezelschappen hun assortiment uitbreidden met Franse balletschoenen en later ook danskleding. Om het een Franse allure te geven, werd de balletspeciaalzaak Le Papillon genoemd, later afgekort tot Papillon. Eens per jaar was er uitverkoop. Dan stond de hele gracht vol rekken danskleding en sloegen de studenten van de dansacademie hun slag. Maar nadat hij in 2000 zijn bloeiende zaak verkocht, ging het langzaam bergafwaarts.

Meer lezen over het interview met Berry Coelho? Je leest het in het komende nummer van Dans Magazine dat omstreeks 13 april verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 2 april 16:00u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.