Home » Reportage
Verouderd beeld: Ballet alleen voor meisjes

Ballet alleen voor meisjes? Socioloog over verouderd beeld: ''Cliches liggen diepgeworteld in de maatschappij''

Een Instagram post van presentatrice Nicolette Kluijver bracht heel wat reacties teweeg. In het bericht beschreef de presentatrice hoe haar zoontje niet meer naar balletles durfde te gaan omdat hij daar gepest zou worden. Het beeld dat ballet niet voor jongens is, is allang verouderd. Toch blijft het probleem bestaan.

Clichébeeld

Socioloog Margriet van Heesch van de Universiteit van Amsterdam vertelde aan RTL Nieuws hoe bizar zij het vindt dat kinderen nog steeds gepest worden met hun keuze in sport. Toch zijn dergelijke clichés en het pestgedrag dat daarbij komt kijken niet zomaar op te lossen, aldus Van Heesch. Volgens de socioloog liggen dergelijke clichés diepgeworteld in de maatschappij, kinderen zouden enkel de mensen om hen heen nadoen.

Is er dan überhaupt iets aan te doen? Volgens Van Heesch moet er meer worden nagedacht over de stereotypering van zowel mannen als vrouwen in de maatschappij. Men zou zich volgens de socioloog bijvoorbeeld moeten afvragen wanneer vrouwen precies op tv komen en waar ze over mogen praten. Gelukkig zien we al voorbeelden van de doorbreking van het taboe. Voetbal is bijvoorbeeld allang geen mannensport/onderwerp meer in Nederland.

Steun uit alle hoeken

Kluijver, onder andere bekend van het presenteren van Expeditie Robinson, kon op veel bijval rekenen, vele ouders herkenden zich in haar situatie. Ook danser en acteur Jorrit Ruijs reageerde op de post van de presentatrice. Hij schreef hoe hij jarenlang klassiek ballet heeft gedaan en daar nog elke dag profijt van heeft. Ook liet de professional weten dat hij de zoon van Kluijver een held vindt en bood zelfs aan de jonge jongen de volgende les te vergezellen. Ruijs danst tegenwoordig in de musical The Lion King en vertelde aan RTL hoe hij zelf vroeger ook werd gepest. Vooral het gedrag van ouders irriteert de danser, ook hij begrijpt niet hoe dergelijke clichés over dansende jongens nog steeds bestaan.

Tips voor ouders

Opvoedkundige Marga Schiet deelt via het artikel van RTL wat tips voor ouders die hetzelfde probleem tegenkomen. Zij stelt voor dat ouders hun dansende zoons de film Billy Elliot laten zien. In deze film speelt een jongen die voor ballet kiest de hoofdrol. Ook hij wordt geconfronteerd met het clichébeeld dat dansen niet voor jongens is, toch zet hij door om uiteindelijk een ster te worden. Schiet stelt ook voor om samen een musical of ballet voorstelling te bezoeken, aangezien daar ook veel dansende mannen in voorkomen. Daarnaast benadrukt Schiet ook dat kinderen geleerd moet worden dat het de pesters zijn die gek zijn, en niet de kinderen zelf. 

Vooruitgang

Ondanks het feit dat het clichébeeld van ‘ballet is voor meisjes’ nog steeds voortleeft, is er ook vooruitgang te bespeuren. Zo hield de balletschool Dimphy in Oss bijvoorbeeld een ‘mannenles’. Het doel van de les was meer jongens en mannen laten dansen, vertelde de eigenaresse Dimphy van Alphen aan kliknieuws.nl. In het artikel vertelde ze hoe Nederland tolerant is, maar niet op het gebied van jongens en ballet. Met haar les hoopte ze bij te dragen aan het kweken van meer begrip en een voorbeeld te zijn voor andere dans-/balletscholen in Nederland.

Vanuit historisch perspectief is dit probleem trouwens heel vreemd, ballet is oorspronkelijk namelijk ontwikkeld voor mannen. Pas later kwam ballet echter steeds meer bekend te staan als een ‘vrouwending’. Hopelijk maakt ballet op het gebied van gender nu haar laatste ontwikkeling mee, om voortaan bekend staan als geschikt voor ‘iedereen met een passie om te dansen’, ongeacht geslacht.

Bronnen:

Rtlnieuws.nl: Ballet niet voor jongens? 'Dodelijk vermoeiende gedachte'
Kliknieuws.nl: ‘In de samenleving moet er meer begrip komen voor jongens op ballet’

Meer inspiratie