Home » Reportage

TED-talks: Hoe dans en wiskunde met elkaar verbonden zijn

Dr.Karl Schaffer en Erik Stern leggen in een TED-talk in Californië wiskunde uit door middel van dansbewegingen. Wiskunde en dans hebben namelijk meer met elkaar gemeenschappelijk dan je zou denken. Zo gebruiken ze bewegingen om mensen te helpen bij het begrijpen van wiskundige concepten, zoals symmetrie.


Wiskunde in ons leven

Wiskunde is al van jongs af aan dagelijks in ons leven. We doen het op school en komen het soms ook thuis of ergens anders tegen, maar het is ook een onderdeel van kunst. In de schilderkunst is de rol van wiskunde al redelijk groot. Bij de Mona Lisa, bijvoorbeeld, speelt ratio een belangrijke rol. Maar wiskunde speelt bij dans ook een grote rol!

 

Wat heeft het met dans te maken?

Sommigen zien wiskunde als een vak met alleen getallen en formules. Het wordt haast beschouwd als het tegenovergestelde van dansen. De meeste mensen zullen waarschijnlijk zeggen dat deze twee werelden niks met elkaar gemeen hebben. Maar als we goed kijken, zijn er toch wat overeenkomsten en verbanden te ontdekken.

Wiskundige concepten als geometrie kunnen makkelijker worden uitgelegd door de leerlingen te leren dansen. Wiskunde is namelijk terug te zien in de positionering van het lichaam van een danser. Dansers kunnen vormen, hoeken en lijnen creëren en moeten zich goed concentreren om de juiste vormen te vormen. Ze moeten dezelfde afstand houden, ongeacht hoe ze zich verplaatsen.


Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


Samen hand in hand

Voor de mensen die denken dat wiskunde niets met dans te maken heeft, denk dan nog eens. Hoe je van dit een leuke bezigheid maakt, gaat terug op de creativiteit van de docent. Maar ze gaan in ieder geval wel hand in hand!

 

Bekijk hieronder de hele TED-talk waarin het verband tussen wiskunde en dans nog meer wordt uitgelegd!