Home » Reportage
religie dans geloof

Religie en dans: wanneer mag je dansen?

De relatie tussen religie en dans verschilt sterk per godsdienst. Bij sommige godsdiensten is dansen een belangrijk onderdeel van religieuze rituelen. Andere religies zien dansen daarentegen als een verleiding van de duivel, waaraan we absoluut niet moeten toegeven. De relatie tussen dans en religie kan per persoon enorm verschillen, net als de manier waarop iemand gelooft en welke regels diegene wel/niet volgt. Maar hoe kijken de wereldgodsdiensten eigenlijk tegen dansen aan?

Het hindoeïsme: de goden bereiken door te dansen

In het hindoeïsme is het gebruikelijk om veel te dansen. Het is vaak een onderdeel van bepaalde rituelen, zoals bij het oogstfeest. Dans wordt in het hindoeïsme gezien als een manier om de goden te bereiken.

Een bekende dans is de Tandava, ook wel de Dans van Shiva genoemd. De god Shiva kan verschillende vormen aannemen. Een van die vormen is Nataraja, god van de dans. Tijdens de Tandava begin je met een meditatie, die langzaam overloopt in een trage dans. De Tandava is een mannelijke dans.

Een vrouwelijke versie van deze goddelijke dans, is de Lasya. Het verhaal gaat dat de godin Parvati deze dans als eerste uitvoeren. Parvati is de vrouw van Shiva en moeder van Ganesha, de god met het olifantenhoofd. De dans is beroemd geworden omdat ze Shiva ermee verleidde en hij daarna met haar trouwde.

De islam: dansen verboden, behalve achter gesloten deuren

In tegenstelling tot het hindoeïsme, is dans volgens sommige interpretaties van de islam zondig. In deze visie stel je als je danst je lichaam tentoon aan andere mensen. Je lichaam moet echter iets van jezelf blijven. Vandaar dat het in bijvoorbeeld Koeweit en Iran verboden is voor mannen en vrouwen om samen te dansen. Achter gesloten deuren mogen echtparen echter wel dansen. Dr. Zakir Naik zegt in deze video: “We willen onze vrouwen beschermen, niet blootstellen.”

Ondanks deze strikte religieuze richtlijnen, zijn er wel islamitische dansers en danseressen. Een voorbeeld is Stephanie Kurlow. De zeventienjarige ballerina is op weg om ’s werelds eerste hijabi ballerina te worden. Onlangs kreeg ze een beurs om bij het Koninklijke Deense Ballet te dansen en daarnaast was ze actief bij de campagne Remove Hate from Debate.

Een ander voorbeeld van een islamitische danseres is Hala Shah. Ze is naast haar carrière als danseres werkzaam als actrice en schrijfster. Ze zegt in een artikel met Arab Weekly dat ze door dans haar geloof beter begrijpt en het beter kan uitoefenen. De danseres maakte een voorstelling over de strijd tussen het geloof en dans en het gevoel dat je tussen de twee moet kiezen, genaamd Calling: a dance with faith.

Het jodendom: dansen tijdens bruiloften

Het jodendom kent vele soorten dansen. Tijdens belangrijke gebeurtenissen wordt er gedanst. De bekendste zijn de rituelen tijdens een joodse bruiloft. Dan wordt er op de muziekstijl genaamd Klezmer gedanst.

De bekendste dans is de Horah. Alle aanwezigen op de bruiloft dansen in een cirkel, waarbij ze de bruid en bruidegom optillen op hun stoel. Dit gebruik is ontstaan uit de joodse traditie dat de bruid vermaakt moet worden tijdens een bruiloft.

Het christendom: uiteenlopende meningen

De meningen over dansen zijn in het christendom verdeeld. Wat het christendom nou precies van dansen vindt, is vrij vaag. Wat vast staat, is dat dansen in de kerk in het algemeen bij de meeste stromingen binnen het christendom verboden is. Volgens deze leer is in kerken is alleen plaats voor het woord van de Heer, God moet er aanbeden worden via de geest. Verder zeggen bepaalde streng-christelijke stromingen ongeveer hetzelfde als de islam: dans kan leiden tot zondes, moet daarom verboden worden.

Lang niet alle christenen zijn deze mening echter toegedaan. Wat meer liberale kerkgenootschappen zijn wat losser met betrekking tot dansen. Er bestaan tegenwoordig christelijke dansclubs en zijn er artiesten die christelijke popmuziek maken. Ook zijn er verschillende dansverenigingen gericht op het christendom, zoals Dansen in de Kerk.

Bronnen:

Dansen, we lijken ervoor gemaakt. Maar waarom doen we het dan niet?Parvati: Everything You Need To Know., Practicing Islam and Having a Dance Career Aren't Incompatible., 's Werelds eerste hijabi ballerina, Nataraj Symbolism of the Dancing Shiva, IK MAAK EIGENLIJK RELIGIEUZE DANS, Klezmer, Religie voor dummies, Are Muslims allowed to dance? Depends who you ask, Dansen voor god (en toeristen), Hala Shah, Here's why people lift the bride and groom on chairs during Jewish Weddings, "Dans en drama spelen nauwelijks in CGK", Stiekem danst iedereen in Iran, Hala Shah's story of dance, love and faith, Dansen in de kerk, Why are Music and Dancing not allowed in Islam? by Dr Zakir Naik, Nataraj Symbolism of the Dancing Shiva