Home » Reportage
parkinson dans

Parkinson en dansen: het kan

De ziekte van Parkinson hebben en toch danser zijn: het is mogelijk. Door te dansen kunnen mensen (met of zonder deze ziekte) toch de vrijheid van bewegen ervaren, al is het soms voor een korte tijd. Over heel de wereld wordt dans als vorm van therapie gegeven.

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waardoor een kleine groep cellen in het brein beschadigd raakt of afsterft. Door die ziekte kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken: een stof waardoor we soepel kunnen bewegen en ons lichaam onder controle kunnen houden. Het bekendste gevolg van Parkinson is een trillend lichaam of stijve armen of benen. Op dit moment hebben ongeveer 55.000 mensen de ziekte in Nederland. De ziekte van Parkinson is op dit moment nog ongeneselijk.

De positieve effecten van dans

Daniel Tarsy, professor in neurologie, zegt over dansen: “Mensen met Parkinson spreken en lopen beter als ze een ritme horen.” Dans en muziek heeft een positief effect op het brein, dus ook als je de ziekte van Parkinson hebt.

Door te dansen stimuleer je bepaalde delen van je brein. Het kan dus dat je door te dansen beter beweegt, ook als je Parkinson hebt. Ook op mentaal gebied heeft dansen een positief effect op iemand met Parkinson. Je hebt het gevoel dat je weer controle hebt over je lichaam. In deze blog lees je meer over de effecten van dansen op je brein.

Er zijn al verschillende, kleinschalige onderzoeken uitgevoerd naar het effect van dans op Parkinson. In Nederland is Andrew Greenwoord (ook in video van Omroep Brabant bezig te zien) een ware pionier. Ondanks dat er nog geen grootschalig onderzoek is geweest, wordt dans wel als een vorm van therapie gezien.

Meer inspiratie