Home » Reportage
Teiro

In de spotlight: danser en psychologe Lara Drožđek

Lara Drožđek is een beginnend maker die zowel danser als psychologe is. In haar nieuwe voorstelling Teiro combineert ze beide disciplines. Wat je kunt verwachten volgens Lara: ‘fysiek en filmisch urban danstheater waarin de impact van trauma belicht wordt.’ 

Dans en traumaverwerking

Voor Teiro werkte ze samen met twee andere urban dansers met ieder hun eigen trauma’s. In het maakproces werkten ze door de trauma’s heen en in de voorstelling illustreren ze dit met dans. Niet alleen de pijn, maar juist de vaak onderbelichte veerkracht en persoonlijke groei als gevolg van trauma zal getoond worden. De voorstelling is tot stand gekomen met Urban Arts Talent Fonds (FCP) en Solid Ground Movement, met coaching door Alida Dors en Drosha Grekhov. Naast enkele urban dansstijlen als hiphop en house zullen ook latin-invloeden terugkomen.

Teiro

Lara Drožđek

Lara heeft als danser met verschillende urban danstheatervoorstellingen getoerd met Solid Ground Movement. Naast hiphop ontwikkelde ze zich binnen de (afro)latin dansstijlen. Vorig jaar heeft ze middels een artist-in-residency programma de thema’s van kracht en kwetsbaarheid onderzocht waaruit twee duetten zijn ontstaan. Teiro is de eerste voorstelling die Lara Maakt. Haar inspiratie voor dit stuk werd onder andere geprikkeld door de weerbaarheid die zij bij vele getraumatiseerde patiënten heeft waargenomen.

Lara DrožđekFoto: Ivo van der Bent

Teiro

Het woord ‘trauma’ komt oorspronkelijk van het Griekse woord ‘teiro’, wat zowel inwrijven als uitwrijven betekent. Een trauma kan aan de ene kant zorgen voor pijn en littekens (het inwrijven), maar aan de andere kant kan het ook zorgen voor perspectieven, wijsheid en veerkracht (het uitwrijven). In Teiro zal het publiek verschillende processen van traumaverwerking te zien krijgen, zoals de vermijdingsfase, overlevingsstand, triggerreacties en groei van veerkracht. Waar de ene danser meerdere processen doorloopt, blijft de ander wellicht ‘haken’ in een bepaald proces.

Op 1 mei gaat de voorstelling in première bij Dansmakers in Amsterdam.

 

Meer inspiratie