Home » Reportage
dans, danser, cao, contract, de Kunstenbond, belangrijk

Deze 4 dingen moet je als professioneel danser weten

De Kunstenbond is er voor iedereen die zichzelf creatief óf kunstenaar noemt of een creatieve beroepsopleiding volgt, waaronder dansers. Als danser zijnde verdien je een eerlijk inkomen en daar maakt De Kunstenbond zich hard voor. Daarom bieden zij tips en tools voor jouw ontwikkeling als professionele danser (in spé).

Cao voor dansers

De Nederlandse Associatie Podiumkunsten (NAPK) heeft in 2016 voor de sectoren dans en theater de Cao Toneel en Dans afgesloten met de Kunstenbond. Op 27 april 2017 is deze Cao Toneel en Dans algemeen verbindend verklaard (AVV). Dat houdt in dat elk Nederlands dansgezelschap deze cao als minimum standaard moet hanteren. Dat is een zeer positieve ontwikkeling voor het danswerkveld, waarin arbeidsovereenkomsten niet een heldere richtlijn hadden. Nu geldt er dus een duidelijke maatstaf betreft de arbeidsovereenkomst, die jou als danser houvast biedt.

Contract check

De Kunstenbond biedt tevens een contract check aan, omdat zij alle details van het vastgestelde CAO weten. Je kunt als dansprofessional je (nieuwe) contract laten checken en je hierover laten adviseren door experts. Zo weet je zeker dat jouw contract helemaal in orde is.

Omscholing dansers

Ook al wil je er misschien nog niet aan denken: op een dag kun je misschien het vak van uitvoerend danser niet meer beoefenen. Daarvoor is in Nederland het mooie initiatief: Omscholing Dansers Nederland (ODN). Via deze organisatie kun je je als danser laten omscholen tot bevoegd dansdocent.

Professionele danstraining

In training blijven is essentieel als danser zijnde. In Nederland zijn er een aantal plekken waar je als danser op professioneel niveau danslessen kunt volgen.

- Henny Juriens/Chasse Studios (Amsterdam)
- Amsterdam Dance Center (Amsterdam)
- Dansateliers (Rotterdam)
- CIRCLE Dance (Rotterdam, Tilburg, Utrecht)
- Verder bieden lokale dansscholen vaak bijtijds trainingen aan voor dansprofessionals.

Benieuwd wat De Kunstenbond verder te bieden heeft? Je kunt (betaald) lid worden. Bekijk voor meer informatie de website van De Kunstenbond.

Meer inspiratie