Home » Reportage
Dansmoves jaren 70 throwback thursday populaire dansmoves

6 populaire dansmoves uit de jaren 70

In de twintigste eeuw zijn er veel dansmoves en muziekstijlen opgekomen die vandaag de dag nog erg populair zijn. Zo zijn er de iconische dansmoves uit de jaren 60, de jaren 80 en de populaire danstrends van de 00’s. Dit keer kijken we terug naar de jaren 70, ken jij ze?

1. Disco

Disco dansen, ontstaan in 1970 en werd door het uitbrengen van het lied Saturday Night Fever van de Bee Gees erg populair. Verschillende dansstijlen zoals de samba, cha cha en tango inspireerde veel populaire discobewegingen. De stappen en bewegingen die in disco worden uitgevoerd bestaan vooral uit bewegingen die worden uitgevoerd op het ritme van de muziek. Basisbewegingen die veel voorkomen zijn de side steps, heupbewegingen, het opheffen van je armen boven je hoofd en het draaien van je handen op het ritme. 


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. The Electric Slide

Deze dans, ook wel bekend als 'The Electric', is een lijndans die wordt gedaan op het nummer van Marcia Griffths en Bunny Wailer Electric Boogie. Choreograaf, pianist en Broadway artiest Richard L. Silver maakte de dans in 1976 van een demo van de opname van Bunny Wailer. Er zijn verschillende variaties, maar de originele variant kent 22 passen. De variaties zijn bijvoorbeeld de Freeze, Cowboy Motion, Cowboy Boogie en The Electric Slide 2.

 

3. YMCA

Y.M.C.A. is een nummer van de Amerikaanse discogroep Village People. In 1978 brachten zij het nummer uit, het werd een van de weinige singles die meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht is. Het bekende dansje waar de letters Y-M-C-A worden uitgebeeld werd niet door de Village People zelf bedacht. Het werd bedacht door de kinderen in de American Bandstand, een muzikale televisieshow in de Verenigde Staten. Het werd zo goed ontvangen dat de dansjes uiteindelijk werden gebruikt door de Village People.

4. Elvis Presley

Elvis Presley, 1935-1977, was een Amerikaanse zanger en acteur. Hij staat bekend als ‘'The King of Rock and Roll’ en was een van de bekendste culturele iconen van de twintigste eeuw. Zijn stem, vetkuif, bakkebaarden en wilde heupbewegingen waren waar hij bekend om stond. Later kreeg hij ook wel eens de bijnaam ‘Elvis the Pelvis’, waar met pelvis het bekken wordt bedoeld die in zijn dansbewegingen duidelijk naar voren kwamen. 

 

5. Grease

De Amerikaanse filmmusical uit 1978 genaamd Grease was een verfilming van de gelijknamige musical. Er komen verschillende dansen voorbij in de film, zo ook die van het lied Greased Lightning. Als dit nummer vandaag de dag wordt gedraaid kennen veel mensen het bijbehorende dansje op het refrein, die makkelijk te onthouden en te volgen is aangezien het vooral gaat om de armen.

6. Acrobatische rock-‘n-roll

Acrobatische rock-‘n-roll is een dans waarbij acrobatische figuren worden gecombineerd met snel voetenwerk op verschillende niveaus. De zeer intensieve dans die meestal anderhalve minuut duurt wordt gedanst in koppels, groepen bestaande uit een aantal koppels of in een groep waarin iedereen individueel danst. In België en Nederland wordt het uitgevoerd als showdans door meerdere showteams. Het is een zeer intensieve dans die meestal anderhalve minuut duurt. De huidige vorm van acrobatische rock-‘n-roll is in de jaren 70 in Europa ontstaan. 

Bronnen:

Nporadio2.nl, wikipedia

Meer inspiratie