De 11-jarige Noah de Vos van SYTYCD

Noah de Vos is nog maar 11 jaar, maar nu al een groot danstalent. Zo is hij te zien in verschillende dansprogramma’s en videoclips. Het avontuur van Everybody Dance Now is voor Noah nog maar net geëindigd, maar veel tijd om te rusten heeft hij niet. Er staat alweer een nieuw avontuur op hem te wachten, namelijk So You Think You Can Dance – The Next Generation. “Dansen is mijn manier van leven,” aldus Noah.

Noah de Vos doet mee aan So You Think You Can Dance - The Next Generation.Op deze leeftijd heb je al veel mee mogen maken in de danswereld. Hoe ben je in dit wereldje terechtgekomen?

Eigenlijk door mijn dansleraren. Zij hebben mij altijd meegenomen naar battles. Een aantal jaren geleden waren er nog geen stand up kids battles. Ik moest toen meedoen met de volwassenen. Ik viel hier op omdat ik zo jong en klein ben. Door mee te doen aan deze battles, weten veel dansers wie ik ben en wat ik allemaal kan.

Ook heb ik met mijn dansgroep Get Ready meegedaan aan het dansprogramma Holland’s Got Talent. Door de dansschool Moves Almere zijn we gevraagd om mee te doen aan dit programma. We waren gelijk enthousiast en hebben er heel hard voor moeten trainen. Wij zijn uiteindelijk in de finale terechtgekomen.

Op dit moment zit ik in verschillende dansgroepen. Ik dans bijvoorbeeld ook in de groep Be Different. Met deze groep ben ik tot de halve finale gekomen van het dansprogramma Everybody Dance Now. Be different is een grote dansgroep met verschillende dansers, jong en oud.

Laatst heb ik auditie gedaan voor het programma So You Think You Can Dance – The Next Generation. Ik vond dit heel spannend, maar ik had er alle vertrouwen in. Na deze programma’s kwamen er al snel veel leuke opdrachten binnen waar ik aan mee mocht werken, zoals videoclips, reclames en optredens.

Je hebt het er druk mee. Hoe ziet je dagelijkse leven er op dit moment uit?

Ik heb het nu erg druk met het televisieprogramma So You Think You Can Dance – The Next Generation. Daarnaast doe ik veel castings. Ik wil graag later een diploma halen, dus ik zorg dat ik genoeg tijd vrij maak om aan mijn schoolwerk te zitten.

Door alle drukte pak ik niet zoveel danslessen meer. Ik dans nu voornamelijk wanneer ik er zin in heb. Ik ben vooral veel buiten aan het dansen. Na de zomervakantie ga ik weer lessen volgen op mijn dansschool Moves Almere om mij verder te ontwikkelen. Ik wil graag nog modern, klassiek, latin en ballroom leren.

Hoe ben je met dans in contact gekomen?

Ik kon eerder op mijn hoofd staan dan lopen. Dus toen ik 7 jaar werd, ben ik met mijn vriendin Neve meegegaan naar dansles. Ik mocht meedoen met de les, maar ik vond het nogal saai. De eigenaar merkte op dat ik talent had en vroeg of ik een Breakdance les wilde volgen. Dit vond ik erg leuk om te doen en ik merkte ook dat ik er goed in was. Sindsdien dans ik dagelijks.

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt mogen doen?

Het leukste wat ik tot nu toe heb meegemaakt is Juste Debout in Parijs. Juste Debout is een internationale danswedstrijd dat zich vooral richt op de stijl Hiphop. Bij Juste Debout heb je vier hoofdcategorieën: hiphop new style, house, locking en popping.

Ik ben dit jaar met mijn oma, dansleraren en mijn ouders naar Parijs gereden om het hiphopevent mee te maken. Juste Debout heeft veel indruk op mij gemaakt en ik vond het tot nu het leukste wat ik heb gedaan.

Wie is je grootste voorbeeld?

Dansduo Les Twins is mijn grootste voorbeeld. Ik wil net zo goed worden als zij. Zij dansen niet alleen hiphop, maar zij kunnen bijna alle stijlen. Mijn favoriete dansstijlen zijn Hiphop, Breakdance, House en Modern. Daarnaast zijn mijn dansleraren mijn grote voorbeeld. Zij geven mij meer dan alleen danspasjes.

Wat betekent dans voor je?

Ik dans omdat ik daar al mijn gevoelens in kwijt kan. Als ik boos ben dan helpt dansen mij om me beter te laten voelen. Ik dans ook omdat ik er later veel mee wil bereiken. Ik wil namelijk choreograaf worden. Als choreograaf kan ik anderen mijn choreografieën aanleren en op die manier probeer ik het gevoel en plezier in dans over te brengen.

Je bent nog erg jong, maar nu al steengoed en reuze populair. Hoe ga je om met al die aandacht?
Ik denk dat ik er wel goed mee omga. Ik ben en blijf gewoon Noah. Ik probeer ook altijd aardig te zijn tegen anderen. Als kinderen met me op de foto willen, dan doe ik dat gewoon. Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik nuchter blijf.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Over 10 jaar zie ik mijzelf in New York dansen. Ik wil workshops geven en over de hele wereld reizen. Ik ben een echte doorzetter en heb veel energie dus ik denk dat het mij gaat lukken.

Door: Rachel Gortzak
Beeld: Diaco Photography