Danser aan het woord: Ashley Vermoten

Interview met danseres Ashley Vermoten van Nova College.Mijn naam is Ashley Vermoten en ik ben 16 jaar oud. Vanaf dat ik een klein meisje was vond ik het geweldig om op een podium te staan en iedereen te laten zien wat ik in me had. Ik zit nu in het eerste jaar van de dansopleiding op het Nova College in Haarlem. Een dansopleiding kunnen volgen was voor mij een droom, wie wilt nou niet van zijnhobby zijn beroep maken! Mijn doel is om uiteindelijk als uitvoerend danseres veel van de (dans)wereld te gaan verkennen en natuurlijk bij een groot dansgezelschap te komen.

Hoe ben je met dansen in aanraking gekomen?

Als klein meisje was ik altijd al aan het dansen en zingen. Omdat mijn moeder zag dat ik zoveel plezier in het dansen had en nooit stopte met dansen in de woonkamer, zette ze me al gauw op een dansschool. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ontdekte dat dansen mijn passie was. Sindsdien ben ik er nooit meer mee gestopt. Ik wilde zoveel mogelijk dansen, maar ook kwam ik erachter dat ik acteren heel leuk vond en ik schreef me daarom ook in bij een musicalschool. Ik speelde in verschillende musicals, maar uiteindelijk ontwikkelde ik mezelf meer tot een danseres.

Wanneer was je eerste dansles? Waarom juist die?

Mijn eerste echte dansles was bij Dance Unlimited onder leiding van Beppie Huysmans toen ik ongeveer 9 jaar was. Daar werd musicaldans en zangles gegeven. Ik was altijd erg verlegen en stil maar door mijn danslerares Beppie is dat door de jaren heen erg veranderd. Omdat ik het daar zo naar me zin had, ben ik daar altijd gebleven en ben ik veel meer lessen gaan volgen. Ik was en ben nou eenmaal erg leergierig!

Waarom heb je voor de opleiding Dans gekozen?

Interview met danseres Ashley Vermoten van Nova College.De opleiding koos ik omdat ik nog meer wilde leren van dansen op verschillende gebieden. Vele lessen als klassiek, werelddans en flamenco had ik nog nooit gehad. Het sprak me aan omdat ik natuurlijk van alles wat in huis wilde hebben. Mijn techniek wilde ik ook verbeteren. Door de klassieke lessen op de dansopleiding merkte ik gelijk vooruitgang op mijn houding en het presenteren van mezelf. Om een uitstekende danseres te kunnen worden is niks goed genoeg, het kan altijd beter. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om niet beter te kunnen dansen dan anderen, maar beter te kunnen dansen dan mezelf.

Wat zijn je favoriete vakken?

Mijn favoriete vakken zijn jazz/urban, modern en klassiek. Jazz vooral omdat het vol energie zit en ik alles even los kan laten en mijn energie in de dans kwijt kan. Daar buitenom is mijn lichaam erg modern gericht. Het voelt fijn om je gevoel te laten zien in een dans en anderen ermee te inspireren. Modern doe ik al vier jaar en vind ik zelf ook de mooiste dansstijl. Klassiek is daarentegen erg technisch en fysiek zwaar.

Waar heb je stage gedaan en hoe is dat bevallen? En waar zou je stage willen lopen en wat verwacht je daarvan?

Interview met danseres Ashley Vermoten van Nova College.Omdat ik pas in het eerste jaar van de dansopleiding zit, hoeven we nog geen stage te lopen. Zodra dat moet, wil ik heel graag bij het Scapino Ballet in Rotterdam stagelopen. Omdat het een modern balletgezelschap is lijkt het mij erg interresant om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Het zou me enorm blij maken om bekende dansers van het Scapino Ballet te ontmoeten en de hand schudden van Ed Wubbe zou voor mij een eer zijn.

Dans je ook naast je studie? 

Naast mijn studie dans ik nog vier uur in de week bij Dance Unlimited en Vince Charming. Daar volg ik hiphop, modern en pop/jazz. We werken elk jaar aan een grote eindshow met de hele dansschool. Omdat we op de dansopleiding best lange dagen hebben, is er echter niet altijd tijd om daarna nog veel te dansen. Is dat er wel eens, dan volg ik soms workshops Global Dance Centre in Amsterdam, waar je les krijgt van bekende dansers van So You Think You Can Dance!

Hoe ervaar je je studie en waar loop je tegenaan?

Interview met danseres Ashley Vermoten van Nova College.Ik vind het super wat ik van deze opleiding heb geleerd en nog ga leren. Ik verwachtte al dat de opleiding erg lichamelijk en mentaal zwaar zou zijn, maar dat is nog meer het geval dan ik dacht. Omdat mijn enthousiasme het overnam, dacht ik vaak niet goed na over mijn voeding en de rust die ik nodig heb. Ik ging met plezier de les in, maar merkte al gauw dat ik niet genoeg energie had om het einde van de les te halen.

Dat beterde toen ik aan het ritme gewend raakte en mijn ouders mij hielpen met het omgaan van al die drukte. Het is van groot belang om op tijd je bed in te gaan, in het weekend niet naar feestjes te gaan maar te rusten en gezond te blijven eten. Je moet veel voor de dans over hebben, maar dat is natuurlijk geen probleem als je het echt wilt!

Ashley studeert aan de opleiding Dans op het Nova College in Haarlem.

Meer inspiratie