Vrouwen dansen

Tips om je kleding en choreografie op elkaar af te stemmen

Maanden heb je getraind voor een belangrijke show. Je choreografie staat als een huis, iedereen is er klaar voor. Nu nog een goede uitstraling. Je wilt bij dans vaak een verhaal vertellen, maar dit verhaal komt nog beter over als je je ook op de juiste manier kleed. Daarom hebben wij een aantal tips om je kleding en je choreografie op elkaar af te stemmen.

Comfort

Dansen is niet alleen een hobby of een kunst. Het is ook een sport. Als je wil kun je er behoorlijk actief mee aan de slag. Dan is het niet handig als de kleding je daarin beperkt. Kokerrokjes waarmee je alleen kleine stapjes kunt zetten zijn dan misschien beter voor een borrel dan een dansles. Broeken of jurken die over de de grond dweilen zou je natuurlijk over kunnen struikelen. Dan is een parketvloer best hard.

Welk verhaal wil je vertellen?

Dansen gaat mede over een verhaal overbrengen. Zorg eerst dat je helder hebt wat dit verhaal is. Als het goed is weet je dit al vanaf het begin dat je begon met deze dans. Is dit niet het geval, onderzoek dat welk verhaal je kunt overbrengen. Link hier een thema aan. Is het een ‘stoere’, ‘rauwe’ stijl. Zorg dan dat je kleding dit ook is. 
Een populair kledingstuk bij breakdance is bijvoorbeeld een hoodie of sweater. Ben je met een groep, dan kun je ook je hoodie bedrukken met het logo van je dansschool of met de namen er op. Dit straalt niet alleen professionaliteit uit, maar ook samenhorigheid.

Schoenen

Niet alleen kledingstukken, maar ook schoenen kunnen een bepaalde indruk geven. Allereerst is comfort belangrijk, vaak zijn schoenen met gladde zolen het prettigst. Als je dan wil draaien, krijg je geen last van je knie. Heb je die niet? Of staan ze niet zo leuk onder die ene outfit? Geen probleem. Je kunt bijna overal op dansen.

Naast comfort is het natuurlijk ook belangrijk dat je kleding past bij je outfit en het verhaal dat je wilt overbrengen. Kijk hierbij wederom naar het thema en de stijl. Onder de stoere stijl passen Vans bijvoorbeeld heel goed. Dit straalt direct veel meer uit.

Accessoires

Accessoires kunnen vaak een outfit maken of breken. Sieraden raden we over het algemeen af, dit kan alleen maar gevaarlijke situaties creëren. Zo kun je blijven hangen in je ketting of blijft je armband ergens achter steken. Heb je strakke sieraden die niet los bungelen? Dan is het geen probleem.

Kijk wederom naar het thema, en het verhaal dat je wil uitbeelden. Als we kijken naar het terugkerende voorbeeld, de ‘stoere’ stijl, is het tof om een petje te dragen. Zo kun je, net als bij de hoodies, een trucker cap bedrukken een naam of een logo.

Samengevat zijn twee dingen belangrijk: Uitstraling en comfort. Als je deze twee elementen terug vind in je outfit, kan er niks fout gaan