Dans docent

Hoe word je dansdocent?

Dansen is heerlijk. Droom je ervan om van je hobby je werk te maken dan vraag je je vast af hoe je dansdocent kan worden. Wil je dansdocent worden dan heb je een creatieve dansopleiding of een HBO- lerarenopleiding nodig. Alles wat je moet weten over het vak van dansdocent lees je hier. 

Dansdocent worden

Je wordt niet zomaar bij een dansopleiding aangenomen. Je moet eerst auditie doen waarbij je getoetst wordt op dansvaardigheid, motivatie en creatieve expressie. Vaak hebben dansdocenten ruimte ervaring als danser en beginnen met het opdoen van ervaring met het doceren van amateur dansgezelschappen en niet-professionele dansers. 

Wat doet een dansdocent?

Een dansdocent geeft zowel theorie als praktijkles op het gebied van dans aan leerlingen of studenten. De docent geeft les in verschillende dansstijlen, improvisatie, theatervormgeving en soms ook dans en kunsttheorie. Ook choreografie is een belangrijk onderdeel van dans Een dansdocent leert zijn of haar leerlingen hoe ze een goede en vernieuwende choreografie kunnen samenstellen. Daarnaast leert een dansdocent zijn of haar leerlingen ook hoe ze veilig kunnen dansen en hoe ze blessures kunnen voorkomen. Een dansdocent heeft passie voor dansen en kan dit goed op zijn leerlingen overbrengen. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Eigen lesmateriaal

Dansdocenten ontwikkelen vaak hun eigen lesmaterialen, zowel voor de theorie als voor de praktijk. Ze geven hun leerlingen opdrachten die ze zo goed mogelijk moeten vervullen. Vaak doen de leerlingen aan het einde van een periode en examen op het gebied van dans of een zelfgemaakte choreografie die door de dansdocent wordt beoordeeld. De meeste dansdocenten zijn zelf goede dansers en hebben veel verstand van danstechnieken. Zij weten hoe ze een choreografie moeten samenstellen. 

HBO-opleiding dansdocent

De HBO-opleiding Docent Dans is een brede vakopleiding. Je leert danstechnieken te combineren en choreografieën te ontwikkelen. Daarnaast doe je didactische vaardigheden op en leer je hoe je dansers vertrouwen kunt geven en het beste in hen naar boven kunt halen. Je volgt workshops improvisatie, compositie en spel. Je krijgt ook les in theatervormgeving en dans- en kunsttheorie. 

Wat kun je worden? 

Heb je de HBO-opleiding Docent Dans afgerond dan beschik je hierna over een eerstegraads lesbevoegdheid. Daarmee kun je aan de slag als dansdocent op muziekscholen, balletscholen of kunstcentra. Maar ook in het basisonderwijs of middelbaar onderwijs kun je een baan vinden. De opleiding duurt vier jaar en na het afstuderen kun je jezelf Bachelor of Dance in Education noemen. 

Voor wie is de opleiding geschikt?

De opleiding tot dansdocent is geschikt voor iedereen die passie voor dans heeft. Het is een pré als je zelf hebt gedanst. De opleiding is ook geschikt voor iedereen die anderen graag wil leren. Als het je leuk lijkt om mee te werken aan dansproducties en kun je goed in teamverband werken dan is de opleiding tot dansdocent geschikt voor je. Wil je eerst de sfeer proeven? Houd dan de website van de school of het nieuws in de krant in de gaten. Vaak vind je hier informatie over open dagen van Universiteiten en Hogescholen. 

Hoe vind je een baan als dansdocent?

Heb je de opleiding als dansdocent voltooid, dan kun je op zoek naar een baan. Dansdocenten worden niet zo vaak gevraagd zoals beroepen als marketing medewerker. Je zult dus op meerdere kanalen vacatures moeten zoeken. Naast het zoeken van online vacatures zou je ook een proefabonnement op een krant kunnen nemen zoals proefabonnementkrant.com/telegraaf/. Ook hier vind je vacatures. 

Werken als dansdocent

Werk je eenmaal als dansdocent, dan zul je merken dat je er erg veel energie van krijgt. Het is erg leuk om anderen te leren dansen en ze beter te zien worden door jouw instructies. Je kunt een hoop creativiteit kwijt in je werk als dansdocent. Van het bedenken van nieuwe choreografieën tot het onderwijzen van allerlei soorten dansstijlen. Kortom, het werk als dansdocent is leuk en inspirerend als je van dansen houdt!