Foto via Pexels

De voordelen van dansen voor je lichaam

Dansen is super gezond voor je. Je doet je lichaam en geest er een groot plezier mee. Dansen heeft een positieve impact op je algehele gezondheid. Het kan angst en depressieklachten verminderen, het is een effectief middel tegen stress. Welke positieve effecten dansen nog meer heeft op je lichaam lees je hier.

Dansen maakt je gelukkig

Je kent het gevoel vast wel. Je zet een goed muziekje op, je beweegt mee op het ritme en je gaat je al snel vrolijk voelen. Dansen zorgt ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten. Als je danst komt het stofje endorfine vrij, ook wel bekend als het gelukshormoon. Endorfine wordt ook aangemaakt als je iets zoets eet, bijvoorbeeld chocola. In plaats van te grijpen naar die reep, kun je dus ook gaan dansen. Hetzelfde gevoel, maar dan een stuk gezonder. Als je danst neemt het stresshormoon cortisol af. Dansen is dus ook een goede remedie tegen stress.

Een goede workout

Dansen is niet alleen ontspannend, het is ook een perfecte workout. Ga je niet graag naar de sportschool, dan is dansen een goed alternatief. Als je danst werk je aan kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. En dat alles tegelijkertijd. Je traint meerdere spiergroepen in een keer. Je gebruikt bijvoorbeeld je buik- en rugspieren bij veel bewegingen. Ook je billen en benen worden getraind door de verschillende danspassen. 

Daarnaast verbrand je wel 130 tot 250 calorieën als je danst. Een prima manier om wat kilo’s kwijt te raken dus. Wil je graag verantwoord afvallen? Kijk dan voor tips eens op VerantwoordAfvallen.

Goed voor je hersenen

Met dansen kun je het verouderingsproces van je hersenen vertragen. Door te dansen kun je verschillende hersengebieden vergroten die achteruit gaan naarmate je ouder wordt. Onderzoek wijst uit dat als je danst volgens een choreografie je geheugen beter wordt. Daarnaast is dansen goed voor je evenwicht en balans.

Een sterk hart

Dansen is een goede activiteit om hart- en vaatziekten te voorkomen of de kwaliteit van het hart bij mensen met hart - en vaatziekten te verbeteren. Een onderzoek uit Italië toonde aan dat bij mensen met hartfalen hun gezondheid aanzienlijk verbeterde als ze dansten. De kwaliteit van hun ademhaling en hart ging meer en sneller vooruit dan degene die alleen wandelden of fietsten. Wil je hart- en vaatziekten voorkomen of je hart versterken? Ga dan iedere dag even je woonkamer rond.