Manuel Liñán in STEFFA

STEFFA

Op 4 mei gaat de moderne flamenco dans voorstelling STEFFA in première in ITA.

In STEFFA kruipt flamenco-ster Manuel Liñán in de huid van de Nederlandse danseres en balletpedagoge Steffa Wine. Steffa Wine maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore als flamencodanseres en was in heel Nederland tot in 1944 op tournee met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen. STEFFA is een re-enactment van haar controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen plaatsvonden.
Manuel Liñán danst de worsteling van Steffa Wine met haar verleden en eerzucht, en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar imaginair in deze re-enscenering. STEFFA is een caleidoscopische voorstelling in een decor van bijzonder archiefmateriaal in een originele soundscape van Salvador Breed met live zang en flamencogitaar van María Marín en Francisco Vinuesa.
Wat maakt iemands identiteit? En hoe ver ga je, in je wens naar roem, om jezelf vorm te geven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán onderzoekt aan de hand van Steffa Wine’s biografie het ontplooien van de menselijke identiteit.

Manuel Liñán (1980) is een internationaal gelauwerde ster, een virtuoze, innemende flamencodanser en choreograaf. In 2018 ontving Liñán de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur. Hij groeide op in het Zuid-Spaanse Granada in een sociaal conservatieve omgeving, waar zijn optredens als vrouwelijke interpretator bepaald niet werden toegejuicht. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. Hij is de ideale danser voor deze voorstelling.

Susanne Marx ensceneert en choreografeert een veelkleurige schets, op basis van historische bronnen, waaronder originele videofragmenten en persoonlijke herinneringen aan Steffa Wine.
Niet alleen een bewogen kunstenaarsbestaan wordt tegen het licht gehouden, de thematiek van oorspronkelijke identiteit wordt op scherp gezet, dans, muziek, tekst en videomateriaal roepen de vraag op: hoe gaan authenticiteit en appropriatie samen?
Hoe kan danser Manuel Liñán transformeren naar de oudere Steffa Wine van de jaren 80 en de ambitieuze Steffa Wine van de jaren 40, die zich de flamenco toe-eigende, al na een jaar lessen in Parijs?

Datum: 

4 mei - 31 okt '22

Organisator: 

stichting VET

Plaats: 

Amsterdam