batsheva dance company sadeh21 agenda

SADEH21

Hij is een van de weinige, nog levende choreografen die in de vorige eeuw al tot de absolute wereldtop behoorden: Ohad Naharin.  Al in de jaren tachtig onderscheidde hij zich met een rauwe, maar ook verfijnde danstaal, die zich later ontwikkelde tot een stijl die hij Gaga noemt en die gezien wordt als een van de belangrijkste vernieuwingen in de moderne dans. 

Het Israëlische Batsheva Dance Company groeide onder Naharin's leiding uit tot een van de belangrijkste hedendaagse dansgezelschappen. The Young Ensemble, de junior afdeling van het gezelschap, gaat in het voorjaar op tournee door Nederland met het wereldberoemde Sadeh21

Sadeh21 laat precies die dans zien waar Naharin zo befaamd om is: krachtig, explosief, maar bij vlagen ook gevoelig en ingetogen. De titel verwijst naar het Hebreeuwse woord voor (onderzoeks-)veld en het toneel ziet er dan ook uit als een soort bewegingslaboratorium. Bewegingen lijken ter plekke op te borrelen, los en spontaan, maar in werkelijkheid zijn die uiterst exact. Sadeh21 is briljante abstracte dans, maar laat zich zo je wilt ook bekijken als reflectie op de situatie in het Midden-Oosten. Hoe dan ook: waar Batsheva komt, voel je het dansvirus door de aderen kriebelen.

 

Datum: 

30 mrt - 5 apr '19

Organisator: 

Batsheva Dance Company

Plaats: 

Diverse steden