David Dawson Nationale Ballet Requiem

Requiem & Citizen Nowhere

De Britse David Dawson –Associate Artist bij Het Nationale Ballet – is een van de meest gevraagde choreografen van dit moment. Het Nationale Ballet presenteert maar liefst twee choreografieën van hem: de wereldpremière van Requiem - een ballet waar velen naar uitzien - en een recente ‘hit’ Citizen Nowhere.

REQUIEM

Requiem is een monumentaal nieuw werk waarin Dawson de essentie van het geloof als fundamentele levensovertuiging onderzoekt. Zonder antwoorden te willen geven, zoekt Requiem naar de menselijke en spirituele verbanden tussen vorige generaties en die van de eeuwige toekomst. Dawson observeert de tijd en het leven dat voorbijgaat, en overweegt daarbij "wat we geleerd hebben en wat we achterlaten". Het is een Requiem voor de levenden. Voor allen die de wereld maken tot wat ze nu is. In zijn choreografie onderzoekt hij het gedrag van engelen en wat er gebeurt wanneer de ziel van het lichaam wordt gescheiden, in een bestaan waarin geen angst voor de dood meer bestaat. Door het "lichaam te beschouwen als een instrument dat als woning dient voor de ziel en haar hogere zelf", is Requiem een erkenning van het bestaan van het menselijk wonder. 

CITIZEN NOWHERE

Het tweede ballet in dit dubbelprogramma, Citizen Nowhere, ging in 2017 met overweldigend succes in première bij Het Nationale Ballet. Uitgangspunt voor dit solowerk was Antoine de Saint-Exupery’s 'Le Petit Prince', maar ook hier werden Dawson en componist Szymon Brzóskatijdens het creatieproces sterk beinvloed door de actualiteit. ‘De kleine prins’ staat hierdoor onder meer voor de eenzame, staatloze vluchteling. Danser Edo Wijnen werd voor zijn rol in Citizen Nowhere genomineerd voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie.

Datum: 

9 feb - 1 mrt '19

Organisator: 

Het Nationale Ballet

Plaats: 

Amsterdam