Anna Tsygankova als Mata Hari, door Petrovsky & Ramone

Mata Hari - Het Nationale Ballet

Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat Mata Hari geëxecuteerd werd. Een dag eerder, op 14 oktober, keert Mata Hari de nieuwe productie van Het Nationale Ballet terug op het podium. Het grootschalige ballet over het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari ging in het voorjaar van 2016 met groot succes in wereldpremière bij Het Nationale Ballet. Het ballet verbeeldt in filmische scènes het leven van de Friese Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde.

Stersoliste Anna Tsygankova danst opnieuw haar veelgeprezen hoofdrol van een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Het leverde Tsygankova de Zwaan op voor meest indrukwekkende dansprestatie 2016.
Mata Hari is van zaterdag 14 oktober tot en met vrijdag 3 november 2017 te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Choreograaf Ted Brandsen zoomde vooral in op Mata Hari’s vermogen om zichzelf ‘als een Madonna of Lady Gaga van honderd jaar terug – steeds opnieuw uit te vinden’. Daarbij is het vooral haar overlevingsdrang, haar wil om hoe dan ook iets van haar leven te maken, die Ted Brandsen raken.
‘Het gewone, reële leven was voor haar te klein, dus maakte ze dat leven groter, creëerde ze haar eigen realiteit.’
'Mata Hari’s persoonlijkheid is', zegt librettist Janine Brogt, 'groter dan het leven zelf. Haar handelingen waren altijd theatraal, van een geïntensiveerde realiteit. Ze was een godin, duivelin, tovenares, diva, verschoppelinge. Ze was net zo veranderlijk als het weer, had tientallen gezichten. Ze is een mysterie, een droom, een mythe.'

Meer Mata Hari in oktober

De honderdste sterfdag van Mata Hari is reden voor het Fries Museum om de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit te houden. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet het publiek Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Op zaterdag 28 oktober geeft Ted Brandsen de choreograaf van Mata Hari en tevens directeur van Het Nationale Ballet, een lezing over Mata Hari in het Fries Museum. 
 
Half oktober 2017 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek Moed en Overmoed, leven en tijd van Mata Hari. Auteurs Angela Dekker en Jessica Voeten ontrafelen het mysterie Mata-Hari aan de hand van nieuwe, onbekende bronnen. Ze ontdoen de ‘femme fatale en spionne’ van haar stereotype en dringen diep door in alle stadia van haar leven in Nederland, Nederlands-Indië en Europa. 

Mata Hari - credits

  • Choreografie: Ted Brandsen
  • Libretto: Janine Brogt
  • Muziek: Tarik O’Regan
  • Decor- en lichtontwerp: Clement & Sanôu
  • Kostuumontwerp: François-Noël Cherpin
  • Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

Za. 14 (première), zo 15*, di. 17,  do. 19, za. 21, vr. 27, za. 28, zo. 29*, ma. 30 oktober & wo. 01, do. 02 & vr. 03 november 2017
Aanvang: 20.15 uur / *14.00 uur

Fotocredit: Anna Tsygankova als Mata Hari door Petrovsky & Ramone

Datum: 

14 okt - 3 nov '17

Organisator: 

Het Nationale Ballet

Plaats: 

Amsterdam