Het Internationaal Danstheater maakt multidisciplinaire voorstellingen geïnspireerd door eeuwenoude danstradities uit verschillende culturen.
Internationaal Danstheater
Het Internationaal Danstheater is één van de oudste dansgezelschappen van Nederland en is gevestigd in Amsterdam. Vanuit haar rijke geschiedenis heeft het Internationaal Danstheater recent een transitie gemaakt naar een nieuw repertoire, waarbij de focus ligt op het gebruiken van elementen van culturen van over de hele wereld als basis voor hedendaagse dansproducties. Choreografen krijgen bij het Internationaal Danstheater de gelegenheid om hun artistieke en creatieve visie op tradities, rituelen en verscheidenheid te onderzoeken en vorm te geven in een productie.
Repertoire Internationaal Danstheater
Het nieuwe repertoire begon met Zonnekoningen (Jan Linkens) en Mannen van de Tango (Neel Verdoorn) in seizoen 2012/2013. In 2013/2014 volgden SILK (Jan Linkens), Si-Lin, de legende van de zijdeprinses (jeugd, Jan Linkens) en Fado-Ritual e Sombras (Vasco Wellenkamp). In seizoen 2014-2015 werden Si-Lin en SILK hernomen, zetten de dansers hun eerste schreden op het choreografenpad in InsiDe-out en de productie Crazy Blues (Neel Verdoorn) volgde. In seizoen 2015-2016 zijn Danzón (Jan Linkens) en Kymani, het verhaal van een drummer (jeugd, Jan Linkens) in de theaters te zien geweest.
Sinds deze nieuwe koers heeft het gezelschap haar reputatie op de internationale markt kunnen uitbreiden. Er vonden tournees plaats naar Indonesië in 2012, 2013 en 2014 en Mexico in 2013. Tournees naar de USA, Mexico, Cyprus en het Verre Oosten staan op stapel vanaf 2015. In 2014 werd Sophie Lambo (algemeen directeur) benoemd tot ‘Worldwide Branding Professional of the Year in the Performing Arts’. Ook in eigen land doet het Internationaal Danstheater het goed: FADO won de Danspublieksprijs 2014.
Missie
Het Internationaal Danstheater zal de Nederlandse danskunst blijven verrijken door repertoire uit de danstradities van vaak eeuwenoude culturen zichtbaar te maken middels onderzoek naar academische danskunst in haar puurste vorm.
Vanuit dit onderzoek creëert en toont het Internationaal Danstheater multidisciplinaire dansvoorstellingen waarbij authenticiteit en oorspronkelijke cultuur gerespecteerd blijven. Ieder land heeft een eigen bewegingsidioom en traditie die gekoppeld wordt aan de uitvoering. Hier gaan duizenden jaren aan vooraf. Heel veel stijlen hebben ook jaren van studie nodig om ze te kunnen uitvoeren op de traditionele manier.
De afgelopen tijd is er veel research gedaan naar de klassieke stijlen van de wereld. Dit zijn traditionele dansstijlen die in de landen zelf ook een jarenlange opleiding vereisen. Dit zal de basis vormen van het bewegingsidioom van het Internationaal Danstheater.
Fotograaf Rob Becker legde vele dansers, balletmeesters en choreografen vast in een saaie, grijze repetitieruimte. Lees in het artikel waarom hij voor die plek koos.
De subsidies zijn weer verdeeld. Over de keuzes van de subsidiecommissies valt te twisten, maar twee ontwikkelingen baren onze hoofdredacteur zorgen.
De winnaars van de jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 zijn bekend. Een carrièreprijs voor voormalig Nationaal Balletsoliste Anu Viheriäranta. Jurriën Schobben (Introdans) en Michael Sastrowitomo (Internationaal Danstheater) ontvangen beide de Aanmoedigingsprijs. Voor balletpianist Jan Schouten een Speciale Prijs.
Het Internationaal Danstheater is een van de 23 geselecteerde goede doelen voor de NRC Charity Award 2016! Door te stemmen maakt het dansgezelschap kans op advertentieruimte in het NRC Handelsblad en het NRC Next.
'Crazy Blues' en Michael Sastrowitomo van het Internationaal Danstheater zijn verkozen tot Nederlands meest favoriete choreografie en danser van het afgelopen jaar. Alexander van der Linden wint de Dansfoto van het Jaar 2015.
Toegegeven: normaal gesproken ben ik wat afwachtend wat een combinatie van dans en zang op het podium betreft. Als de voorstelling is afgelopen, kan ik echter niet anders dan vol lof over de uitvoerenden zijn!
Blue Technology gaat op 18 september in première. Dit is de nieuwste dansvoorstelling van choreograaf David Middendorp.
Choreograaf Corneliu Ganea brengt met 'Boma' een 'battle of cultures' met wederzijds respect. Succesvol wisselt Ganea in iedere dans vloeiende moderne dansbewegingen af met opzwepende staccato Keniaanse dansbewegingen. Nu nog te zien op de Parade!
Behalve theater en muziek biedt Festival De Parade ook genoeg dans om uit te kiezen. De redactie van Dans Magazine maakte een overzicht van de dansvoorstellingen die absoluut het zien waard zijn.