Dans Magazine bij de laatste repetitie van De Odyssee

Een reis vol lusten en uitdagingen die tot leven wordt gebracht in de voorstelling De Odyssee. De Odyssee zal uitgevoerd worden op het Grachtenfestival in de Westergasfabriek in Amsterdam, maar voordat de voorstelling op de planken staat, mocht Dans Magazine op 9 augustus een van de laatste dansrepetities bijwonen.

Bruisende energie op vroege zaterdagochtend

Het is zaterdagochtend. Op straat voel je aan alles dat het een vroege zaterdagochtend is en de straten zijn leeg. Maar wanneer ik de oude fabriek binnenloop waar de studio’s van dansmakers zich bevinden, is er niks meer over van dat vroege zaterdagochtendgevoel. Een bruisende energie komt mij tegemoet. De laatste repetities van De Odyssee voor de preview staan op het punt te beginnen. Het koor is de zangrepetitie aan het opstarten in een knusse ruimte en een trappetje naar boven leidt mij naar de danszaal. Het eerste wat opvalt wanneer ik binnenkom is de goeie sfeer. De studio is gevuld met bijna veertig dansers. Zowel tieners als oudere amateurs staan in grote getale tussen de professionals klaar om te beginnen met de repetities. Choreografe Lonneke van Leth roept de dansers bij elkaar en neemt kort door wat er op de planning staat vandaag. Vervolgens wordt er een spacing gedaan zodat iedereen weet waar die moet beginnen, waarna de dansers de flashmob gaan oefenen die in de middag zal plaatsvinden vooraf aan de preview in het Art’otel te Amsterdam.

“In De Odyssee kan ik los gaan”

Het is de tweede keer dat De Odyssee op de planken staat. Eerder dit jaar stond de voorstelling in Den Haag. Hierdoor is het voor choreografe Lonneke een makkelijker proces geweest omdat het repertoire al bestond. Een aantal van haar dansers heeft ook in haar vorige productie Het Zwanenmeer gestaan. In vergelijking met Het Zwanenmeer heeft de Odyssee meer kleur. Er zitten zeer diverse dansstukken in. “In het zwanenmeer was het een beetje hetzelfde, in De Odyssee kan ik veel meer los gaan” zegt één van de jonge amateurdansers. En terwijl ze de flashmob oefenen waarin een frase van De Odyssee wordt laten zien, zie je inderdaad dat de dansers zich helemaal geven. De Afrikaans geïnspireerde snelle bewegingen waarin veel ritmisch gebruik gemaakt wordt van de borst, zijn verweven in sterke composities waarin er in dynamiek naar een hoogtepunt toegewerkt wordt. Terwijl de dansers de conditioneel pittige frase met veel swing en ritme uitvoeren, vertelt Lonneke mij over het proces waar ze met zijn allen doorheen zijn gegaan. ”Het begon allemaal met een auditie, waarin de dansers een stuk aangeleerd kregen. Voor de vakantie hebben ze drie repetities gehad, en nu is het tweede weekend van repetities en voorstellingen aangebroken. Alle dansers hebben het materiaal op video zodat ze ook thuis het materiaal kunnen leren en doornemen.”
De goede sfeer die mij is opgevallen en het enthousiasme, komen zeker voort uit de visie van choreografe Lonneke. Voor Lonneke is het van belang dat professionele dansers en amateurdansers samen repeteren en op een podium staan. De amateurdansers kunnen veel leren van de professionele dansers, maar net zo goed kunnen de amateurdansers de professionele dansers stimuleren en inspireren. Als ik de dansers bezig zie, begrijp ik precies waarom Lonneke dit laatste aangeeft. De amateurs hebben een gretige, onbevangen houding waarin je het plezier en de passie voor dans sterk ziet terugkomen. De benadering is anders dan die van de professionele dansers waardoor er een frisse balans ontstaat tussen plezier en hard werken. Voor Lonneke is ook talentontwikkeling een belangrijk aandachtspunt maar bovenal is het van belang dat er een positieve cohesie ontstaat die naar een professionele voorstelling toewerkt. De Odyssee is naast het feit dat er talenten in staan met verschillende niveaus, ook nog eens multidisciplinair. Aan de voorstelling doen bijna 100 mensen mee als dansers, koorzangers, acrobaten en musici. Veel van de mensen die meedoen aan de voorstelling hebben al een langere samenwerkingsachtergrond met Lonneke.

Mogelijkheid om weer op het podium te staan

Tussen de professionele dansers en amateurdansers staat ook een enkele dansdocent. Dit soort projecten waarin er in een professionele setting naar een voorstelling gewerkt wordt is een perfecte mogelijkheid voor dansers die in het werkveld op andere vlakken bezig zijn dan het podium. Ze hebben zo toch weer een kans om in een professionele setting op het podium te staan, want voor andere dansvoorstellingen worden vaak dansers gekozen die getraind zijn voor de uitvoerende dans.

Zweet en correcties

Na het uitvoeren van de choreografie voor de flashmob, wordt iedereen bij elkaar gehaald om de correcties te bespreken terwijl het zweet van de ruggen van de dansers druppelt. De persoonlijke correcties zijn gedetailleerd en zo blijkt maar dat er, ondanks de mengelmoes van professionele dansers en amateurdansers, op een professionele werkwijze wordt gewerkt. Dit soort multidisciplinaire projecten waarin amateurs en professionals met elkaar op het podium staan is iets waar Lonneke een passie voor heeft en wat ze wil opzetten op meerdere plaatsen. Binnenkort wil ze graag naar Leeuwarden en Veghel om daar de talenten te ontdekken. En of dat samen met haar vaste professionele dansers is? “Dat hangt ervan af of ze tijd hebben, het blijft op projectbasis wat dus altijd maar bepaalde periodes afspeelt”. Na zo’n repetitie, waarin zoveel verschillende leeftijden en niveaus door elkaar staan met verschillende vragen, danslijven en aandachtspunten, heb ik als toeschouwer een rustige, flexibele choreograaf aan het werk mogen zien die van een enorm diverse groep in korte tijd een eenheid heeft kunnen vormen. Want één ding is zeker; in zo’n grote productie, met bijna honderd mensen, móet je als choreografe wel flexibel zijn!

Speeldata

De Odyssee speelt speelt van 19 t/m 24 augustus in Amsterdam. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Odyssee.